Návšteva vo Varšave potvrdila strategické vzťahy medzi SR a Poľskom

NETKY.SK • 17 December 2010, 08:21 • 2 min
Návšteva vo Varšave potvrdila strategické vzťahy medzi SR a Poľskom

Návšteva vo Varšave potvrdila strategické vzťahy medzi SR a Poľskom

slovakia

left justify in out

img

Medzi Slovenskom a Poľskom panujú vynikajúce a doslova strategické vzájomné vzťahy. Konštatoval to pre TASR slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda, ktorý dnes absolvoval oficiálnu návštevu Poľska.
Dzurinda vo Varšave rokoval so svojím rezortným partnerom Radoslawom Sikorským. Ďalej ho prijali prezident Bronislaw Komorowski, maršalek Sejmu Grzegorz Schetyna i maršalek Senátu Bogdan Borusewicz, stretol sa aj s bývalým poľským prezidentom Alexandrom Kwasniewským.
Perspektíva rozvoja slovensko-poľských vzťahov sa podľa šéfa slovenskej diplomacie otvára najmä v oblasti diaľničného prepojenia, či prepojenia Prešova s Rzeszówom rýchlostnou komunikáciou, ale aj v oblasti plynovodu Sever-juh a rozvoja ďalších sfér spoločenského života, ako je napríklad podpora občianskej spoločnosti a stretávanie sa osobností oboch krajín.
Slovenský minister zahraničných vecí rokoval aj o podpise dohody o vzájomnom zastupovaní sa Bratislavy a Varšavy v oblasti vydávania víz. Dzurinda podľa vlastných slov dostal uistenie od šéfa poľskej diplomacie Sikorského, že sa urýchli výstavba domu kultúry Slovákov v obci Jablonka, ako sa na tom dohodli prezidenti oboch krajín.
Z oblasti regionálnej spolupráce dominovala rozhovorom téma Vyšehradskej štvorky, ktorá budúci rok oslávi 20 rokov od svojho vzniku.
Finančná kríza v Európe a dôvera v spoločnú európsku menu boli hlavnými témami rozhovorov slovenského šéfa diplomacie s poľskými partnermi o medzinárodných otázkach. Dzurinda informoval poľských predstaviteľov, že skúsenosti Slovenska s eurom sú veľmi dobré. "Mám pocit, že euro a schopnosť zaviesť spoločnú menu prispeli k zvýšeniu nášho sebavedomia," podotkol Dzurinda pre TASR.
Slovenský minister zahraničných vecí podľa vlastných slov nepocítil žiadne náznaky, že by sa Poliaci vzdávali snáh zaviesť spoločnú európsku menu alebo by strácali dôveru v euro.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies