Návštevníci Krymu zatiaľ so službami pre rekreantov rátať nemôžu

NETKY.SK • 4 Júl 2012, 12:08 • 2 min
Návštevníci Krymu zatiaľ so službami pre rekreantov rátať nemôžu

Návštevníci Krymu zatiaľ so službami pre rekreantov rátať nemôžu - Slovensko Rekreačné stredisko Krym situované na brehoch vodnej nádrže Domaša, je začiatkom leta odpojené od elektrickej energie, nefunguje tam bufet a ani sociálne zariadenia. Obec Nová Ke

slovakia

left justify in out

img

Rekreačné stredisko Krym situované na brehoch vodnej nádrže Domaša, je začiatkom leta odpojené od elektrickej energie, nefunguje tam bufet a ani sociálne zariadenia. Obec Nová Kelča ho v tomto roku odmietla prevádzkovať pre výšku nájomného, ktoré si za stredisko vypýtali pred sezónou vodohospodári.
      Pozemok na polostrove Krym je majetkom Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) a zariadenia, ktoré sú začiatkom tohto leta mimo prevádzky, vlastní spomínaná obec. Jej starostka Mária Telepunová TASR informovala, že výška, ktorú im stanovil SVP za prenájom pozemku strediska, je pre obecnú pokladnicu neúnosná.
      "SVP zaslal obci nájomnú zmluvu za sezónu s čiastkou 9800 eur, doteraz sme platili približne do 500 eur," povedala starostka. Ako dodala, obec na prevádzke zariadení Krymu v uplynulom období neprofitovala, preto si navrhnutú výšku nájomného nemohla dovoliť.  
      "Všetkými vybranými poplatkami od návštevníkov sme sa dostávali na nulový stav. Používali sme ich na úhradu vodného, stočného, elektrickej energie, odvoz odpadu, robili sme všetko preto, aby sme neboli v strate," poznamenala Telepunová.
      Ak by obec predsa len na dohodu s vodohospodármi pristúpila, zvýšené nájomné by si musela samospráva podľa slov starostky uplatniť na poplatkoch vo vzťahu k rekreantom. Tento variant však odmieta.  
      "Vzhľadom na skutočnosť, že nájomcom mala byť obec, ktorá bude zabezpečovať celkovú starostlivosť o pozemok a poskytovať služby na nekomerčnom základe, bola navrhovaná výška nájmu 0,35 eura za štvorcový meter ročne namiesto 1,5 eura, s čím obec nesúhlasila. Navrhla vlastnú cenu - 0,19 eura, čo je hlboko pod trhovou cenou v tejto lokalite," uviedol na margo chýbajúcej dohody medzi samosprávou Novej Kelče a SVP jeho hovorca Pavel Machava. Dodal však, že rokovania o cene medzi obcou a vodohospodármi naďalej pokračujú.
      Dokiaľ sa nezačne stredisko prevádzkovať zaužívaným spôsobom, budú jeho návštevníci odkázaní na vlastné chemické toalety a alternatívne zdroje energie. Problémom Krymu začína byť hromadiaci sa odpad, ktorý zatiaľ nikto nevyváža.
      
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies