Návrh rozpočtu ministerku školstva potešil, zvýšil sa o viac ako 200 miliónov eur

NETKY.SK • 14 Október 2019, 14:23 • 2 min
Návrh rozpočtu ministerku školstva potešil, zvýšil sa o viac ako 200 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) by malo v budúcom roku dostať o zhruba 220 miliónov eur viac. Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) je s návrhom štátneho rozpočtu spokojná. Povedala to po rokovaní tripartity k návrhu rozpočtu na ďalší rok.

slovakia

left justify in out

"Celkovo som spokojná. Máme zvýšenie asi o 220 miliónov oproti minulému roku, ktoré sa týka najmä zabezpečenia valorizácie platov. Máme zvýšenie asi o 35 miliónov na rôzne transfery, z toho najvýraznejšia položka je na dofinancovanie Agentúry na podporu výskumu a vývoja," priblížila Lubyová.

 

img

 

Z výrazného zvýšenia v rezorte sa ministerka školstva teší. Na otázku, či sú v rozpočte garantované výdavky na zvyšovanie platov a príspevkov v školstve odpovedala tým, že "valorizácia funguje na princípe zvyšovania tarifných platov a od toho sa odvíjajú ďalšie príplatky".

 

Nemyslí si, že tieto čísla by mali byť ohrozené z dôvodu, že by nemal byť zvýšený rozpočet. "Štátny rozpočet sú agregátne čísla, čiže tam vždy dochádza ešte k nejakým zvýšeniam v priebehu," dodala s tým, že sa v ňom ráta aj s rezervami.

 

img

 

Rezort školstva by mal mať v budúcom roku k dispozícii celkovo 1,58 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2019 nárast o viac ako 16 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý na dnešné rokovanie predložil sociálny partner. K dispozícii sú celkové výdavky 1,58 miliardy eur, z toho prostriedky štátneho rozpočtu v sume 1,46 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu v sume 126 miliónov eur.

 

img

 

V medziročnej zmene výdavkov rezortu by malo byť zarátané napríklad aj zvyšovanie platov v rezorte či zvýšenie výdavkov na zabezpečenie účasti na olympijských hrách a paralympijských hrách v Tokiu 2020.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona