Národný bezpečnostný úrad bude zrejme môcť blokovať škodlivý obsah na interenete

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 07:30 • 2 min
Národný bezpečnostný úrad bude zrejme môcť blokovať škodlivý obsah na interenete

Národný bezpečnostný úrad pravdepodobne od 1. júla tohto roka získa širšie právomoci vrátane možnosti blokovať škodlivý obsah a škodlivú činnosť na internete.

slovakia

left justify in out

Umožniť by to mal vládny návrh novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, o ktorom by mal parlament rokovať na májovej schôdzi v prvom čítaní. Na účinnú činnosť však bude potrebovať úrad aj dostatok financií. Upozornil na to Dušan Vanek z advokátskej kancelárie CMS.

 

Výdavky na obranu by podľa neho mali počítať aj s výdavkami na kybernetickú obranu, pretože v dnešnom svete závislom od technológií je kybernetický útok na kritické systémy krajiny realistickejšou hrozbou ako vojenský útok. Rozšírenie právomoci úradu umožní Slovensku lepšie sa pripraviť a brániť sa pred možnými kybernetickými útokmi.

 

AKO ĎALEJ? 🧐 Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT vydalo základné rady ochrany a prevencie pred útokmi. Prečítajte si viac 👉 t.ly/GgYC

Uverejnil používateľ Národný bezpečnostný úrad Piatok 16. apríla 2021


Nová právomoc by úradu umožnila pri kybernetických incidentoch blokovať škodlivý obsah a činnosť. Škodlivý obsah je definovaný ako programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje či môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivá aktivita je aktivita, ktorá spôsobuje či môže spôsobiť kybernetický bezpečnostný incident. „V tomto prípade môže ísť aj o phishingové kampane, šírenie malvéru či DDOS útoky využívané na nelegitímne ciele, akými sú podvodná činnosť, či krádež osobných alebo citlivých údajov,“ dodáva Dušan Vanek.

Každá osoba, ktorá prevádzkuje infraštruktúru, na ktorej je blokovanie potrebné vykonať, by musela vyhovieť rozhodnutiu úradu týkajúceho sa blokovania. V opačnom prípade blokovanie vykoná NBÚ. Všetky rozhodnutia o blokovaní musia obsahovať identifikáciu úradu a rovnako aj osoby, ktorá prevádzkuje infraštruktúru, na ktorej je potrebné vykonať blokovanie. NBÚ musí určiť škodlivý obsah alebo aktivitu, uviesť dôvod, spôsob, termín a trvanie daného zablokovania. Úrad by v rozhodnutí nemal zabudnúť vysvetliť ani možnosti, ktoré sa týkajú odblokovania, ako aj uviesť poučenie.

Návrh novely taktiež zavádza automatizované poskytovanie informácií zo sietí a informačných systémov prevádzkovateľom základných služieb. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona