Navarte si s Netkami! Bryndzový koláč s cuketou

NETKY.SK • 7 Máj 2023, 12:0 • 2 min
Navarte si s Netkami! Bryndzový koláč s cuketou

Obdobie bryndze už tradične prichádza s mesiacom lásky, a tak nám nedalo upiecť si niečo dobré. Veríme, že vás našim receptom na bryndzový koláč s cuketou inšpirujeme.

slovakia

left justify in out

Bryndzový koláč s cuketou

 

Suroviny

Cesto:

280 g hladká múka

170 g maslo

5 PL voda

1 KL soľ

 

Plnka:

1 ks cuketa

2 PL maslo

2 PL olivový olej 

1 ks cibuľa

2 strúčiky cesnaku

3 vajcia

1 ks smotana na šľahanie

1/2 KL soľ

1/4 KL mleté čierne korenie

1/4 KL muškátový oriešok

200 g bryndza 

 

Postup

Vo väčšej miske si zmiešame múku a soľ, pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracujeme, až kým nedostaneme mrveničku. Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 polievkových lyžíc), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník. Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút.

 

Medzitým si pripravíme cuketu, ktorú umyjeme a aj so šupkou pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré rozložíme na papierovú utierku a nasolíme. Cuketu necháme aspoň 10 minút "vypotiť". 

 

V panvici na horúcom masle a oleji opražíme nasekanú cibuľku domäkka. Pridáme cesnak, kolieska cukety a opekáme asi 3 minúty. Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme vychladnúť. 

 

Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč. Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy, pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút. Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať.

 

Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou. Na korpus poukladáme cuketu s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ju vajíčkovo-smotanovou zmesou. Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších 30 minút do zlatohneda.

 

Prajeme dobrú chuť!

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona