Naučte sa starať o svoje šperky

NETKY.SK • 23 September 2017, 08:46 • 2 min
Naučte sa starať o svoje šperky

BRATISLAVA - Podľa odborníkov je univerzálnym kľúčom k čisteniu šperkov tekuté mydlo, vlažná voda a jemná kefka. Ideálna je zubná kefka, ktorá sa dostane aj do menej prístupných miest.

slovakia

left justify in out

Ak sú šperky veľmi špinavé, nechajte ich v namočené v roztoku mydla a vody 10 minút. Potom ich osušte a vyčistite jemnou suchou handričkou. Ďalšie čistenie potom zavísí od daného materiálu.

 

Striebro

Strieborné šperky patri medzi obľúbené, najmä pre to, že sú cenovo dostupné. Čo sa týka čistenia, dajú sa vyčistiť u klenotníka ale rovnako dobre to zvládnete aj doma. Môžete si buď kúpiť špeciálny set na čistenie striebra, alebo dopriať vášmu obľúbenému šperku kúpel z jedlej sódy a vriacej vody.

 

obrazok

 

Zlato

Zlato je mäkký kov a preto je náchylnejší k mechanickému poškodeniu viac ako ostatné kovy. Naviac, čím má šperk viac karátov, tým je mäkší. Všeobecne sa nedoporučuje so zlatými šperkami športovať, rovnako by ste si mali dávať pozor aby neprišli do styku s chemickými prostriedkami.

 

Ak sa rozhodnete čistiť zlaté šperky doma, potom voľte prípravky určené práve na to. K dispozícii sú bavlnené handričky, čistiace vaty, peny a krémy. Ak máte šperk s matným povrchom je ideálne použiť tekutý roztok, do ktorého šperky vložíte. Nečistite však tak šperky s perlami alebo kameňmi.

 

obrazok

 

Diamantové šperky

Jedným zo spôsobov ako vyčistiť diamantové šperky je domáci čpavok. Umiestnite šperky na pol hodiny do roztoku v pomere 1:100 25-percentného amoniaku a teplej jarovej vody. Po vybratí ich jemným štetcom z obidvoch strán očistite. Potom šperky ponorte do roztoku po druhýkrát, následne opláchnite pod tečúcou vlažnou vodou a osušte ich v papierovej utierke.

 

K čisteniu môžete použiť tiež alkohol, ale bez farbív a rôznych iných prísad. Ide o bezoečnú metódu vyčistenia diamantov. Čistý lieh zakúpite v ktorejkoľvek lekárni. Jednoducho stačí ponoriť šperky do pohára s liehom a asi za hodinu prečistiť kefkou. Potom osušiť v jemnej tkanine.

 

obrazok

 

Perly

To najlepšie, čo môžete pre svoje perly urobiť je to, že ich budete nosiť. Jemným trením o pokožku sa perly leštia a udržujú si svoj typický jemný perleťový lesk. Pozor si dajte ale na styk s chemikáliami vrátane parfémov, make-upu a laku na vlasy. Potom by perly mohli zmatnieť. Perly vždy ukladajte oddelene od iných šperkov, ktoré by ich mohli poškrábať.

 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies