NATO vlani zaznamenalo 60-percentný nárast počítačových útokov

NETKY.SK • 19 Január 2017, 15:30 • 2 min
NATO vlani zaznamenalo 60-percentný nárast počítačových útokov

BRUSEL - Počet kybernetických útokov namierených voči Severoatlantickej aliancii vzrástol v roku 2016 o 60 percent. V dnes zverejnenom rozhovore pre nemecký denník Die Welt to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Šéf aliancie priznal, že je nárastom počítačových útokov "veľmi znepokojený". Obavy v ňom vyvoláva aj možná hrozba kybernetického ovplyvňovania volebných procesov v európskych krajinách, ktoré sú členmi NATO, ako sú Francúzsko, Holandsko a Nemecko.

 

"V súlade s našimi analýzami došlo vlani v priemere k 500 nebezpečným kybernetickým útokom proti zariadeniam NATO," spresnil Stoltenberg. To je podľa neho nárast o 60 percent v porovnaní s rokom 2015.

 

Problematika kybernetickej obrany bude podľa neho zohrávať dôležitú úlohu na nadchádzajúcom summite NATO. Ten sa tohto roku bude už v novom sídle aliancie v Bruseli.

 

Podľa šéfa NATO väčšina počítačových útokov neprišla od súkromných osôb, ale bola "podporovaná štátnymi inštitúciami z iných krajín", ktoré konkrétne nemenoval. Stoltenbergovo vyhlásenie však prichádza v dobe, keď americké aj nemecké úrady obvinili Rusko, že stojí za počítačovými útokmi proti ich záujmom. Moskva tieto obvinenia odmietla.

 

Podľa Stoltenberga kybernetické útoky proti NATO "môžu poškodiť obranné spôsobilosti" aliancie a ovplyvniť jej činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies