V zrkadle sa vidí iba zrniečko pravdy, nie celá jej tvár

NETKY.SK • 5 Február 2021, 07:45 • 2 min
V zrkadle sa vidí iba zrniečko pravdy, nie celá jej tvár

Čo si zvyčajne človek pomyslí, keď sa zahľadí na odraz v zrkadle?

slovakia

left justify in out

Viem, zovšeobecňovať sa to nedá, vždy je to individuálna záležitosť. Aj tak však platí akási spoločenská nespokojnosť, s ktorou sa zväčša dokáže stotožniť najmä to nežnejšie pohlavie.


Keby bolo keby
„Kiežby som mala kučeravé vlasy," pomyslí si dievčina s rovným účesom.
„Ach, kiežby boli moje vlasy rovné," povzdychne si tá s kučerami.
„Keby som len mala o zopár kilogramov menej."
„Stačilo by mi mať o trochu menší nos."


A zoznam by mohol pokračovať do zbláznenia. Problém však je, že v zrkadle sa vidí len zrniečko pravdy, nie celá jej tvár.
Vie to aj Kristína Ježovičová, ktorá v knihe Vydrž to so mnou rozoberá chúlostivú tému. Mlčania už bolo viac ako dosť.

 

img

 

Nerovnováha
Kaja je mladá dievčina, ktorej duša by mala pretekať šťastím. Ona však žije vo svete, ktorý sa hojdá z jednej strany na druhú a nikdy sa nevie, ako veľmi sa nakloní a či sa vráti späť. Chodí z miesta na miesto, za čo nesie zodpovednosť rodičovský rozchod. Raz sa nachádza v prítomnosti matky, ktorá ju síce ľúbi, to áno, ale taktiež je aj mierne zatrpknutá. No a otec, ach, to je ozaj čudák. Ani on nie je v podstate zlý človek, ale je... Ako sa to len hovorí? Už viem, je to jednoducho zbabelec. A ako by to nestačilo, kým je Kaja s ním, musí znášať aj odpornosť starého otca, o ktorom sa radšej ani bližšie vyjadrovať nebudem.

 

img


Žiadna červená
A tak sa stane, že kým Kaja navštevuje školu a plní si povinnosť ako dcéra, kdesi uprostred toho sa v nej niečo zlomí. Prestáva veriť a chce sa zbaviť romantiky - plánuje predať celú zbierku červenej knižnice. Najhoršia je však jej posadnutosť nejedením. Myslí si, že je príliš tučná, že nie je pekná. Že nie je dosť dobrá, dostatočne múdra. Pomaly sa rúti do pekla a čitateľ by rád do príbehu vyskočil a zachránil ju. Nanešťastie, musí sa len prizerať a dúfať, naozaj dúfať, že napokon bude všetko v poriadku.

 

img


Kristína Ježovičová si v čase, keď sa rozdával talent, zrejme vzala dvojitú dávku, pretože inak sa jej dar vysvetliť nedá. Vydrž to so mnou je o nedokonalom svete, ktorý sa môže zdokonaliť, ak je v ňom ten správny človek. Veľkým prínosom je skutočnosť, že sa odohráva na Slovensku a dokonca zachytáva aj časť udalosti, ktorá krajinou otriasla. Nedokážem si predstaviť nikoho, kto by knihou nebol nadšený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies