Našlo sa spojenie medzi Tokiom a Diackom, MOV v strehu

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 10:07 • 2 min
Našlo sa spojenie medzi Tokiom a Diackom, MOV v strehu

LAUSANNE - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) kontaktoval francúzske úrady a pozorne sleduje, kam povedú obvinenia, že víťazná tokijská kandidatúra na usporiadanie olympijských hier 2020 počas svojej kampane tajne previedla na účet v singapurskej banke 1,5 milióna amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

Stopa, o ktorej v stredu informoval britský denník The Guardian, vedie k Papovi Massatovi Diackovi, synovi bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamina Diacka.


Francúzska prokuratúra narazila na podozrenia týkajúce sa olympijských hier 2016 a 2020 už pri odhaľovaní korupcie vysokých funkcionárov IAAF v súvislosti s krytím dopingu ruských atlétov.


Na strane MOV kauzu monitoruje úrad pre etiku a súlad funkcií, ktorý počas vyšetrovania nebude podávať žiadne informácie.


Papa Massata Diack pracoval ako marketingový poradca IAAF v čase, keď organizáciu viedol jeho otec. V januári mu etická komisia IAAF doživotne zastavila činnosť v odvetví za podiel na vydieraní za účelom krytia dopingu ruských atlétov, na ktorom sa podieľali aj štátom financované inštitúcie. Jeho otca Lamina, ktorý stál na čele IAAF 16 rokov a v rokoch 1999 - 2014 bol členom MOV, obvinili francúzski vyšetrovatelia, že sa obohatil o jeden milión eur na úplatkoch výmenou za krytie dopingových prípadov - najmä ruských atlétov.


Už v januári The Guardian referoval, že sa dostal k uniknutým elektronickým správam Papu Massatu Diacka ohľadom akýchsi balíčkov určených šiestim členom MOV počas kandidačného procesu OH 2016. Senegalčan poštu doručil v máji 2008 katarskej obchodnej exekutíve, hlavné mesto Dauha sa v tom čase uchádzalo o organizáciu OH 2016. Podľa The Guardian mali byť balíčky doručené šiestim členom MOV cez špeciálneho poradcu v Monaku a nebol ním nik iný ako samotný Lamine Diack. Mesiac od doručenia emailu sa Dauha nevošla do finálneho okruhu kandidátov na usporiadanie OH 2016.


Možnosť, že Lamine Diack sa dopustil machinácií v kandidačnom procese OH 2020, naznačila správa komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) v súvislosti s vyšetrovaním korupcie v IAAF. Diack bol údajne pripravený predať svoj hlas za sponzorský dar IAAF vo výške piatich miliónov dolárov. Stiahol vraj podporu Istanbulu, pretože Turci odmietli zaplatiť, a namiesto toho dal hlas platiacemu Tokiu. Japonci vyhlásili, že obvinenia sú za "hranicou ich znalostí", zatiaľ čo Turci uviedli, že Diackova údajná požiadavka nebola príčinou neúspechu Istanbulu. Tokio vo finálovom kole vo voľbách v Buenos Aires 2013 zdolalo Istanbul 60:36.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies