Našla sa 70 miliónov rokov stará kostra obrovského dinosaura. Čo o nej zistili archelológovia?

NETKY.SK • 11 Marec 2024, 20:30 • 2 min
Našla sa 70 miliónov rokov stará kostra obrovského dinosaura. Čo o nej zistili archelológovia?

Náhodný nález v južnom Francúzsku odhalil vzácny exemplár - takmer kompletnú kostru dinosaura, ktorá sa našla spojená od zadnej lebky až po chvost.

slovakia

left justify in out

Obrovskú fosíliu objavil v máji 2022 dnes už 25-ročný amatérsky paleontológ Damien Boschetto počas prechádzky v lese v Montouliers vo Francúzsku.

Archeologická a paleontologická kultúrna asociácia v spolupráci s Francúzskym národným centrom pre vedecký výskum identifikovala po vykopávkach takmer 10 metrov dlhú fosíliu ako kostru titanosaura. Boschetto, ktorý je členom združenia už osem rokov, uviedol, že hoci je objavenie pozostatkov dinosaurov "vždy vzrušujúce a zaujímavé pre vedecký výskum a pochopenie vtedajších ekosystémov", nález kostí v ich takmer pôvodnej anatomickej polohe je to, čo robí tento nález výnimočným.

"Z muzeografického hľadiska to umožní predstaviť širokej verejnosti zvieratá takmer kompletné v anatomických polohách, čo je niečo skvelé," dodal Boschetto. Kostra titanosaura sa v súčasnosti nachádza v laboratóriu Cruzyho múzea, kde sa bude ďalej skúmať.

Vedci odhadli vek novoobjavenej fosílie na približne 70 až 72 miliónov rokov. Titanosaury patria do väčšej skupiny dinosaurov známych ako sauropody, čeľade bylinožravcov s dlhým krkom, ktoré patrili k najväčším dinosaurom svojej doby.

Pozostatky fosílií titanosaurov sú v Európe hojne objavované, ale len málo z nich je v anatomickom spojení, povedal Boschetto. Nález kostry v takto prepojenom stave naznačuje, že telo bolo pochované skôr, ako sa úplne rozložilo, pričom zostali "nejaké tkanivá spájajúce kosti navzájom", povedal Matthew Carrano, výskumný geológ a kurátor Dinosauria v Smithsonian Institution National Museum of Natural History.

Úplnosť exemplára "uľahčí určiť, či ide o nový druh alebo o nový exemplár druhu, ktorý je už známy," uviedol Carrano. "Bude trvať určitý čas, kým sa dozvieme všetky podrobnosti o tomto novom exemplári, ale som si istý, že poskytne dôležité nové informácie o tejto skupine dinosaurov," dodal Carrano.

Oblasť, v ktorej Boschetto objavil tento exemplár, je známa bohatstvom fosílií dinosaurov a iných druhov žijúcich v rovnakom čase a "vytvára jednu z najväčších zbierok dinosaurov z vrchnej kriedy vo Francúzsku," povedal. Dodal, že združenie nezverejnilo objav až do ukončenia vykopávok, aby ochránilo archeologické nálezisko.

Archeologická a paleontologická kultúrna asociácia, ktorá pozostatky dinosaura skúma, plánuje pokračovať vo výskume skamenelín a v ďalšom prieskume oblasti a jej členovia dúfajú, že sa im podarí získať finančné prostriedky na "vytvorenie rozsiahleho múzea, ktoré by mohlo tieto zbierky umiestniť a prezentovať", povedal Boschetto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies