Cestoviny s cviklovým krémom
Suroviny:
200 g penne cestoviny, 2 ks cvikla červená, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, 2 PL mäkký syr (typ žervé), 1/2 téglika biely jogurt, olej, soľ, mlté čierne korenie, bazalkové semiačka, parmezán
Postup:
Cestoviny uvaríme al dente. Trochu vody si odložíme na zjemnenie omáčky. Cibuľu s cesnakom pokrajáme nadrobno, osmažíme na oleji, pridáme cviklu a pár minút restujeme. Následne všetko presypeme do mixéra spolu s mäkkým syrom a jogurtom rozmixujeme. Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Ak chceme mať omáčku jemnejšiu, prilejeme trochu vody z cestovín. Nakoniec omáčku premiešame s horúcimi cestovinami, posypeme strúhaným pamrezánom a bazalkovými semiačkami.

Cviklová pizza
Suroviny:
Cesto: 150 g zaváraná cvikla, 200 ml vlažná voda, 1 KLsušené droždie, 350 g hladká múka, 1 KL soľ, olej
Na pizzu: 4 PL paradajkový pretlak, 100 g šunka, 1/2 ks žltá paprika, 1/2 ks stredne veľká cuketa, 100 g mozarella, 1 strúčik cesnak, sušené oregáno, čierne korenie, soľ
Postup:
Odvážime si 150 g z cviklovej zaváraniny a necháme ju v sitku odkvápať od šťavy. Medzitým si vo väčšej miske spojíme vodu s droždím a necháme ho pár minút zaktivovať. Do misky potom naraz pridáme cviklu, múku a soľ. Všetko spolu vypracujeme na lepivé cesto. Ak sa cesto príliš lepí pridáme ešte trochu múky. Potrebujeme dostať síce lepivú ale celistvú guľu cesta. Inú misku vymastíme trochou oleja a vložíme do nej umiesené cesto. Poobraciame ho, aby sa celé obalilo olejom, misku zakryjeme utierkou a necháme cesto vykysnúť cca 1 hodinu. Cesto rozdelíme na polovice a každú ešte dobre premiesime na pomúčenom papieri na pečenie. Valčekom vyvaľkáme požadovaný tvar (kruh či obdĺžnik) a premiestnime aj s papierom na plech. Na vrch rozotrieme paradajkový pretlak a pridáme pretlačený cesnak. Okoreníme – soľ, oregano a mleté čierne korenie. Pridáme nakrájanú šunku, cuketu i papriku. Nakoniec všetko bohato zasypeme mozzarellou. Pizzu vložíme do rúry rozohriatej na 220 °C na 10 až 12 minút, kým nebude krásne hnedá a chrumkavá.

Cviklový džem so škoricou
Suroviny:
1 kg uvarená cvikla (postrúhaná), 1 ks cibuľa (nakrájaná na tenké plátky), 500 ml pomarančový dźus, 180 ml jablčný ocot, 220 g hnedý cukor, 2 ks celá škorica, 1 štipka mleté klinčeky
Postup:
Do hrnca dáme pomarančový džús, jablčný ocot, hnedý cukor, škoricu a mleté klinčeky. Za občasného miešania varíme, kým sa nám nerozpustí všetok cukor. Potom pridáme postrúhanú cviklu a pokrájanú cibuľu. Varíme cca 10 minút alebo, kým nedostaneme požadovanú "džemovú" konzistenciu. Potom odstavíme a vyberieme škoricu. Cviklovú zmes môžeme aj sčasti alebo úplne rozmixovať tyčovým mixérom. Horúcim džemom naplníme čisté zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme viečkom. Na cca 5 minút otočíme hore dnom. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Po otvorení skladujeme v chladničke.

Prajeme dobrú chuť!
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.