NASA: Do roku 2018 zasiahne Los Angeles silné zemetrasenie na 99,9%

NETKY.SK • 3 November 2015, 18:37 • 2 min
NASA: Do roku 2018 zasiahne Los Angeles silné zemetrasenie na 99,9%

LOS ANGELES - Vedeli ste, že Los Angeles postihlo v minulom roku až 568 zemetrasení? Pre obyvateľov kalifornského mesta je to bežná súčasť ich životov, nakoľko leží na masívnom tektonickom zlome San Andreas. Tento zlom oddeľuje pacifickú a severoamerickú tektonickú platňu.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že tieto zemetrasenia vyvolané neustálymi pohybmi zlomu neboli ani zďaleka zničujúce, tak obyvatelia Los Angeles vedia, že jedného dňa ich opäť čakajú silné otrasy. Nová štúdia NASA odhalila, že Los Angeles, v ktorom žije 3,9 milióna obyvateľov, do leta 2018 s 99,9% istotou zasiahne silné zemetrasenie s magnitúdou 5,0 Richterovej stupnice.

Výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Earth and Space Science, je vzácna seizmologická štúdia, v ktorej autori tvrdia, že Los Angeles v blízkej budúcnosti zasiahne takéto zemetrasenie s takmer 100% určitosťou. Taktiež analyzovali možnosti silnejšieho zemetrasenia a dospeli k záveru, že otrasy s magnitúdou 6,0 Richterovej stupnice v rovnakom časovom rámci majú 35% pravdepodobnosť. Najsilnejšie zemetrasenie v 20. storočí malo magnitúdu 7,8 stupňa a malo epicentrum neďaleko San Francisca. Stalo sa to v roku 1906 a vyžiadalo si 3.000 obetí.

 



Zemetrasenia na zlome San Andreas sa vyskytujú vtedy, keď sa vytvorí napätie medzi dvoma tektonickými doskami, ktoré sa pohybujú voči sebe v opačných smeroch. Ak sa niektoré časti tektonických dosiek zaseknú, tak vzniká napätie, keďže pohyb neustáva. Nahromadené napätie sa v istej chvíli uvoľní, tektonické dosky sa posúvajú vpred a dochádza k zemetraseniu. Čím viac nahromadenej energie sa uvoľní, tým silnejšie je zemetrasenie. Obrovské nahromadenie napätia medzi tektonickými doskami je zriedkavé a práve preto sa ničivé zemetrasenia objavujú menej často.

Mierne zemetrasenie o sile 5,1 stupňa, ktoré zasiahlo Los Angeles v roku 2014, bolo len súčasťou série viacerých slabých otrasov. Seizmológovia z laboratória NASA, ktorí mapovali deformácie terénu pod Los Angeles pomocou GPS dát a georadarov, dospeli k hrozivému záveru. Podľa nich totiž tieto slabé otrasy naznačujú, že existuje aj hlbšia časť zlomovej zóny, v ktorej sa stále hromadí napätie a to sa raz bude musieť uvoľniť. Čím dlhšie to bude trvať, tým silnejšie zemetrasenie nastane.

Geologický prieskum Spojených štátov sa už zaoberá touto štúdiou, avšak nie sú si istí, ako bola dosiahnutá pravdepodobnosť 99,9%.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies