Moskva spustila evakuáciu Rusov a Ukrajincov z Afganistanu. Reč bola aj o zajatom lietadle!

NETKY.SK • 25 August 2021, 11:41 • 2 min
Moskva spustila evakuáciu Rusov a Ukrajincov z Afganistanu. Reč bola aj o zajatom lietadle!

MOSKVA – Minister obrany Sergej Shojgu na príkaz Vladimíra Putina zorganizoval evakuáciu viac ako 500 občanov Ruska, ďalších členských krajín CSTO a Ukrajiny z Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom ruské vojenské oddelenie. Evakuáciu zabezpečujú štyri vojenské dopravné lietadlá, ktoré sú sústredené na letisku v Uljanovsku. V rámci pomoci uviaznutým ľuďom na letisku, Moskva do Kábulu poslala deky a vodu. Na palube lietadla sa nachádzajú aj lekári, ktorí počas pristátia na letisku v Kábule, ošetria zranených.  

 

Na pozadí stiahnutia amerického kontingentu zahájil Taliban ofenzívu, obsadil kľúčové mestá, prevzal moc v krajine a oznámil koniec dvadsaťročnej vojny. Teraz sa rieši otázka mechanizmu riadenia štátu. Ako pre RIA Novosti povedal zdroj blízky novým úradom, vláda bude pozostávať z 12 členov. 

 

Niekoľko krajín vrátane USA, Británie a Nemecka organizuje evakuáciu svojich občanov a Afgancov pracujúcich pre zahraničné misie z medzinárodného letiska v Kábule. Na záchranné operácie majú čas do 31. augusta, v opačnom prípade je hnutie pripravené na odvetu.  

 

Prečítajte si tiež: Taliban predstavil prvých predstaviteľov dočasnej vlády

 

Zástupca ministra zahraničných vecí Ukrajiny Jevgenij Yenin v utorok uviedol, že lietadlo, ktoré malo evakuovať Ukrajincov, bolo zajaté neznámymi osobami prepravili na ňom iných cestujúcich do Iránu. Ministerstvo zahraničia túto správu neskôr poprelo. Uviedlo, že Yenin všeobecne vysvetľoval bezprecedentnú mieru ťažkostí, s ktorými sa diplomati stretávajú.

 

Ruský prezident Vladimír Putin uviedol, že Rusko sa nezapojí do ozbrojeného konfliktu v Afganistane. „Situáciu v Afganistane pozorne sledujeme, ale nebudeme do toho zasahovať, ani sa zapájať do ozbrojeného konfliktu všetkých proti všetkým,“ zdôraznil.

 

„Viete, aká ťažká a alarmujúca situácia je dnes Afganistane. Túto situáciu pozorne sledujeme, aktívne komunikujeme a spolupracujeme s našimi spojencami v CSTO. Samozrejme, nebudeme zasahovať do vnútorných záležitosti Afganistanu, ani nebudeme zapájať naše ozbrojené sily do konfliktu, ktorý v tejto krajine prebieha už niekoľko desaťročí,“ povedal Putin na schôdzi strany Jednotné Rusko.

 

Mohlo by vás zaujímať: Z Afganistanu začali odchádzať prví americkí vojaci zaisťujúci evakuácie

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies