F1: Chaotické preteky v Barcelone! Leclerc preteky nedokončil a Verstappen napriek chybe nakoniec znova zvíťazil

NETKY.SK • 22 Máj 2022, 16:53 • 2 min
F1: Chaotické preteky v Barcelone! Leclerc preteky nedokončil a Verstappen napriek chybe nakoniec znova zvíťazil

BARCELONA - Max Verstappen aj napriek jazdeckej chybe a technickým problémom napokon vyhral VC Španielska a posunul sa na čelo šampionátu F1. Jeho rival Charles Leclerc musel kvôli technickej poruche z pretekov odstúpiť.

slovakia

left justify in out

Smola Leclerca darovala víťazstvo Maxovi Verstappenovi

 

Po fantastickom kole v závere sobotňajšej kvalifikácie si do pretekov najlepšiu pozíciu pripravil Charles Leclerc, Monačan zvládol štart VC Španielska a v úvodných kolách si držal svoju líderskú pozíciu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

 

 

Medzitým si náročná štvrtá zákruta v Barcelona vyžiadala svoje prvé obete, najprv to bol Leclercov trápiaci sa kolega Carlos Sainz, ktorý nezvládol prejazd touto zákrutou a prepadol sa do hĺbky pola. O pár kôl neskôr to bol práve Max Verstappen, ktorý urobil rovnakú chybu ako Sainz a stratil svoju druhú pozíciu. 

 

Všetko nasvedčovalo k fantastickej nedeľi pre Leclerca, Monačan viedol s úctyhodným náskokom pred Russellom a Perézom, no v 27. kole sa niečo v jeho Ferrari pokazilo a Leclerc musel svoje auto priviezť do boxov predčasne. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

 

Leclerove nešťastie dalo novú nádej pilotom Red Bullu a dokonca aj skvelému Georgovi Russellovi, ktorý sa z čistého neba dostal do čela pretekov. Russellov vylepšený Mercedes nemal ešte takú dobrú rýchlosť aby počas celých pretekov dokázal konkurovať Red Bullu a Ferrari, no Angličan predviedol fantastickú obranu v súboji s Verstappenom a potvrdil svoju povesť výborného jazdca. 

 

Verstappen mal síce problémy s DRS, ale jeho Red Bull mal aj tak enormnú rýchlosť. Napokon to skúsil s inou stratégiou, ktorá mu nakoniec priniesla silný záver pretekov. V záverečných kolách sa prostredníctvom tímovej réžie dostal pred Sergia Peréza a vyhral VC Španielska. Na 2. mieste došiel do cieľa jeho tímový kolega Checo Peréz a pódium uzavrel pilot Mercedesu George Russell. Verstappen sa týmto víťazstvom dostal pred Leclerca a prebral jeho pozíciu lídra na čele šampionátu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

 

Hamiltonove nešportové gesto, ale zato fantastická jazda

 

Hrôzostrašný začiatok pretekov prežil 7-násobný majster sveta Lewis Hamilton, ktorý v úvodnom kole kolidoval s Kevinom Magnussenom. Táto jemná nehoda katapultovala oboch jazdcov na chvost štartového pola a Lewis sa po pár kolách na chvoste pola začal šťažovať do vysielačky. Hamilton sa spýtal svojho tímu či by nebolo lepšie zachrániť motor a z pretekov odstúpiť. Jeho pretekový inžinier mu povedal, že nech sa ešte nezvdáva pretože stále majú šancu bojovať o bodované priečky. 

 

Hamilton, ktorý zo začiatku chcel evidentne odstúpiť z pretekov nakoniec predviedol fantastickú jazdu a nebyť nedostatku paliva v záverečných kolách by získal skvelé 4. miesto, ktoré by určite ani on sám nečakal. Nakoniec musel výrazne šetriť palivo a prenechal svoju 4. priečku Carlosovi Sainzovi, ktorý zažil ďalšie katastrofálne preteky. Hamilton tak obsadil 5. priečku a ocenenie najlepšieho jazdca, ktoré je hlasované fanúšikmi. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona