Národnému parku Poloniny predĺžili Európsky diplom pre chránené územia

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 15:33 • 2 min
Národnému parku Poloniny predĺžili Európsky diplom pre chránené územia

BRATISLAVA - Národný park (NP) Poloniny obhájil prestížne medzinárodné ocenenie – Európsky diplom Rady Európy (RE) pre chránené územie. Európsky diplom Poloninám obnovili na základe hodnotiacej správy misie RE, ktorá národný park navštívila v auguste minulého roku. Prvýkrát mu bol udelený pred 20 rokmi a teraz si ho ponechá ďalších desať rokov.

slovakia

left justify in out

Člen hodnotiacej misie Michael Usher pritom zdôraznil, že Národný park Poloniny na severovýchode Slovenska je územím s vysokou biodiverzitou a s európsky významnými lokalitami. Informovala o tom Štátna ochrany prírody SR (ŠOP SR). Európsky diplom Poloninám udelili na ďalších desať rokov za podmienky, že bude vypracovaný nový Program starostlivosti a Akčný plán do 31. decembra 2021. Zároveň je nutné vyčleniť požadované finančné zdroje a ľudské kapacity na implementáciu týchto dokumentov.

„Musíme vypracovať prioritný plán preklasifikovania lesných pozemkov vo vlastníctve štátu z tretieho stupňa ochrany do štvrtého a piateho stupňa ochrany, kde sa navrhuje bezzásahový manažment. Treba podporiť neštátnych vlastníkov lesných pozemkov, aby ich preklasifikovali do 3. a 4. stupňa ochrany. Vykonávať musíme manažment lúk, okrem tých, ktoré sú súčasťou lokality UNESCO, prostredníctvom vypásania dobytkom alebo kosením a odstraňovaním biomasy z lokality,“ uviedol riaditeľ Správy NP Poloniny Mário Perinaj.

 

Dodal, že na území národného parku je potrebné vypracovať stratégiu rozvoja turizmu, databázu budov a iných objektov, ktoré majú kultúrny význam a podporovať programy ich obnovy. „Veľmi dôležitá bude súčinnosť rezortov, ktoré sú zodpovedné za starostlivosť o lesy a rozvoj turizmu. Dôležité bude pripraviť a implementovať projekt na realizáciu programov starostlivosti o NP Poloniny za pomoci štrukturálnych fondov EÚ,“ dodal hovorca ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák

NP Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom, ktorý spája slovenskú, poľskú a ukrajinskú hranicu. Jeho súčasťou sú Karpatské bukové pralesy, človekom nenarušené lesy. Spoločne s priľahlým chráneným územím Poľska a Ukrajiny patrí do siete jedinečných biosférických rezervácií pod názvom Medzinárodná biosférická rezervácia Východné Karpaty. NP Poloniny má rozlohu takmer 30-tisíc hektárov. Spolu s ďalšími okolitými lokalitami bol v roku 2007 zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Národný park je jedným z najvýznamnejších území v strednej Európe s výskytom veľkých lesných živočíchov, raritou je prítomnosť zubra hrivnatého vo voľnej prírode. Európsky diplom pre chránené územia udeľuje Výbor ministrov Rady Európy v Štrasburgu. Územie, ktoré sa ho usiluje získať, musí spĺňať základné kritériá, napríklad mimoriadne prírodné hodnoty, biologickú a krajinnú rozmanitosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies