OĽaNO obvinilo Most-Híd zo zneužívania Fondu na podporu kultúry pre menšiny

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 20:23 • 2 min
OĽaNO obvinilo Most-Híd zo zneužívania Fondu na podporu kultúry pre menšiny

BRATISLAVA - Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec Národnej rady SR za OĽaNO György Gyimesi.

slovakia

left justify in out

Peniaze z fondu na podporu kultúry národnostných menších podľa neho úzka skupina ľudí, postavená ako pyramída, delila medzi seba, svojim združeniam a osobám, s ktorými bola majetkovo alebo inak prepojená. Na čele pyramídy mal stáť vtedajší štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Konrád Rigó.

 

img


V jednotlivých hodnotiacich komisiách podľa Gyimesiho sedeli nominanti strany Most-Híd. Zsolt Beke mal sám sebe ako fyzickej osobe z fondu udeliť 7 400 eur, zároveň mal občianskemu združeniu, v ktorom bol členom prípravného výboru, prideliť na dva projekty sumu 10-tisíc eur.

 

Gyimesi uviedol, že občianskemu združeniu, v ktorom je členom predstavenstva, bolo schválených 13 projektov, na ktoré bola z fondu udelená suma vo výške 88-tisíc eur.

Pre svoj vlastný portál mal zároveň získať podporu na šesť projektov za 91-tisíc eur. Beke je zároveň členom projektu, ktorý z fondu dostal 40-tisíc eur na štyri rôzne projekty a členovia projektu dostávali ďalšie peniaze.

 

Vyše 40-tisíc mala získať aj matka bývalého splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza Ilona Németh, ktorá je v súčasnosti poradkyňou prezidentky Zuzany Čaputovej pre národnostné menšiny. Peniaze mali získať aj dve sestry, ktoré pôsobia v rovnakom združení ako Ilona Németh. Jedna celkovo 35- tisíc eur na 12 projektov a druhá na 12 projektov 121-tisíc eur.

 

img


Riaditeľom fondu KULTMINOR je Norbert Molnár, ktorý bol v minulosti 12 rokov šéfredaktorom denníka Új Szó. Gyimesi povedal, že za posledné dva roky dostal denník z fondu vyše 300-tisíc eur.

 

Blízky priateľ Konráda Rigá a Norbetra Molnára Bálint Barak mal získať z fondu pre svoje vlastné médium 114-tisíc eur na tri vlastné projekty, vydavateľstvo jeho otca pre 17 projektov ďalších 114-tisíc eur, jeho otec osobne 8 700 eur a redaktor jeho portálu 6 500 eur.

Gyimesi trestné oznámenie pre zistené skutočnosti podávať nechce. Trvá však na tom, že riaditeľom KULTMINORu, teda fondu na podporu kultúry národnostných menšín, by sa v budúcnosti mal stať človek bez akýchkoľvek politických väzieb, ktorý bude dozerať na transparentné rozdeľovanie peňazí z fondu.

 

img

 

Poslankyňa NR SR Jarmila Vaňová (OĽaNO) dodala, že podozrenie na podobné schémy budú poslanci hľadať aj v súvislosti s udeľovaním peňazí pre rómsku menšinu, kde existuje dôvodné podozrenie, že dochádzalo k rovnakému zneužívaniu.

 

Reakcie na obvinenia 

Strana Most-Híd v reakcii uviedla, že členov jednotlivých komisií KULTMINORu nominujú kultúrne obce, nie politici strany Most-Híd. Gyimesi chce podľa nej oklieštiť nezávislosť fondu a v snahe politicky ho ovládnuť sa neštíti osočiť osobnosti kultúry a spochybniť odbornosť členov komisií, ktorých si zvolili samotné menšiny.

 

"Poslanec OĽaNO György Gyimesi spustil nechutný frontálny útok na Fond pre podporu kultúry národnostných menšín, spochybnil odbornosť členov hodnotiacich komisií. Osočuje ľudí, ktorí v kultúre na rozdiel od neho už niečo dokázali," uviedla hovorkyňa Most-Híd Klára Magdeme.

 

img

 

Kroky poslanca OĽaNO považuje za neopodstatnené obviňovanie, hrubý zásah a arogantnú politizáciu témy kultúry národnostných menšín na Slovensku.

Bývalý štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó reagoval, že zákon o fonde zabezpečuje vysokú mieru autonómnosti v oblasti národnostnej kultúry. "Rozhodnutia sa rodia výlučne na základe samostatných rozhodnutí členov 5-členných komisií, ktoré nikto nemôže prehodnotiť. Preto tvrdiť, že ide o podozrivé prípady, je bohapustý populizmus a snaha škodiť kultúre a národnostným menšinám," povedal.

Riaditeľ fondu Norbert Molnár uviedol, že Gyimesi účelovo vybral niekoľko z viac ako 4 000 projektov, z ktorých bolo celkovo vyše 3 000 projektov podporených. Informácie preto považuje za zavádzanie a politizáciu. KULTMINOR prerozdeľuje ročne 7,6 milióna eur pre nezriadenú menšinovú kultúru. Čísla, ktoré poslanec OĽaNO uvádzal, sú podľa neho nepresné. Molnár sa rovnako bráni tým, že napríklad denník Új Szó dostáva rovnakú finančnú podporu od štátu už roky a dostával ju aj pred vznikom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

 

img


"Jeho počin vnímam aj ako osobnú pomstu. Pán Gyimesi sa pokúsil pretláčať jeden projekt, ja som však nereagoval. Po prvé, o projektoch nerozhodujem ja, do prác odborných rád nezasahujem a po druhé, vzhľadom na apolitickosť fondu je neprípustné, aby poslanec pretláčal niekoho projekt," reagoval Molnár.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona