Nákladné vlaky v ČR chcú rovnoprávne podmienky s kamiónmi

NETKY.SK • 22 Máj 2016, 12:38 • 2 min
Nákladné vlaky v ČR chcú rovnoprávne podmienky s kamiónmi

PRAHA - Deväť z 10 najväčších nákladných železničných dopravcov v Českej republike založilo prvé združenie, ktoré chce od štátu zrovnoprávnenie podmienok medzi cestnou a železničnou dopravou. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Cieľom Združenia železničných nákladných dopravcov Českej republiky (ŽESNAD) je najmä pomoc pri rozvoji železničnej dopravy v Česku. Už má za sebou zakladajúci snem. Železniční dopravcovia zatiaľ nemali žiadnu organizáciu, ktorá by obhajovala ich záujmy. Práve toto združenie má byť protiváhou tradičného združenia autodopravcov Česmad Bohemia, ktoré lobuje predovšetkým za lepšie podmienky pre cestnú dopravu. Tá v Česku svoj trhový podiel neustále posilňuje na úkor železnice.

 

Z desiatky najväčších dopravcov na českých železniciach chýba medzi zakladateľmi združenia len SD Kolejová doprava, ktorá patrí pod štátnu spoločnosť ČEZ. Inak sú v ŽESNAD všetci najdôležitejší hráči, ktorí spolu reprezentujú vyše 90 % trhu. Na čele združenia bude Jiří Samek z Metrans Rail, výkonným riaditeľom zasa Oldřich Sládek zo spoločnosti Quenya.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies