Nákladná vesmírna loď Dragon sa vrátila na Zem

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 22:21 • 2 min
Nákladná vesmírna loď Dragon sa vrátila na Zem

Nákladná vesmírna loď Dragon sa vrátila na Zem

slovakia

left justify in out

img

Nákladná vesmírna loď Dragon vyvinutá spoločnosťou Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) sa dnes o 17:42 SELČ vrátila zo svojej prvej misie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Išlo o vôbec prvý súkromný let k ISS. Dragon dopadol do vôd Tichého oceánu niekoľko sto kilometrov od pobrežia Kalifornie, kde ho vylovili lode spoločnosti SpaceX.

Dragon odštartoval z Mysu Canaveral na Floride 22. mája, pričom do vesmíru ho vyniesla raketa Falcon 9, ktorú taktiež vyvinula spoločnosť SpaceX. S ISS sa spojil o tri dni neskôr, posádka stanice doňho vstúpila 26. mája. Na jeho palube sa nachádzala približne 500-kilogramová zásielka materiálu s potravinami, oblečením alebo batériami. Súčasťou však bola aj schránka s popolom zosnulých ľudí, ktorí si ako miesto posledného odpočinku vybrali kozmický priestor. Z ISS loď doviezla odpad, osobné predmety posádky stanice a výsledky rôznych experimentov.

Misia lode Dragon je dôležitým míľnikom v histórii lietania do vesmíru - tradične sa totiž o zásobovanie staral americký Úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ten však chce šetriť a investovať do iných programov. "Naše zásobovanie ISS prenecháme súkromného sektoru, aby sa NASA mohla sústrediť na to, čo robí najlepšie - ešte hlbšie skúmanie našej slnečnej sústavy," uviedol Charles Bolden z NASA, ktorá sa na financovaní programu komerčných letov SpaceX i spoločnosti Orbital Sciences Corporation podieľala. Druhá spomínaná spoločnosť má raketu Antares a zásobovaciu loď Cygnus, ktoré by mali do vesmíru po prvý raz letieť koncom roka. Obe už majú s NASA lukratívne zmluvy.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies