Najvyšší súd zrušil rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 18:33 • 2 min
Najvyšší súd zrušil rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice

BRATISLAVA - Zrušenie rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa týkal taktiež Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej a vraždy Petra Molnára.

slovakia

left justify in out

Senát zároveň vrátil konanie do Pezinka na ŠTS. Konkrétne má prvostupňový súd opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi K. a Alene Zs. V prípade Tomáša Szabóa síce pôvodný trest 25 rokov zrušil, nahradil ho však rovnakým. Dôvodom boli textové chyby vo výroku o vražde podnikateľa Petra Molnára.

 

img


Odvolací súd zároveň nezistil dôvody na to, aby odňal prípad senátu Ruženy Sabovej. Podľa najvyššieho súdu totiž nebol zistený zámer, že by daný senát ŠTS chcel nejakým spôsobom mariť dokazovanie. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR je právoplatné.

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana K. a Aleny Zs. v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol. Medzi takéto dôkazy podľa Paludu patria napríklad komunikácie s osobami označenými ako "Konôpka Miro" alebo "Slávo", v ktorých sa obžalovaný Marian K. vyjadroval negatívne o Kuciakovi.

 

img

 

"V spise sú obsiahnuté dôkazy, ktoré uvádza v odvolaní prokurátor aj právni zástupcovia poškodených," povedal Paluda s tým že ŠTS na tieto dôkazy neprihliadal. Závery prvostupňového súdu o nevine obžalovaných zároveň označil za všeobecné. ŠTS má preto vec týkajúcu sa dvojice opätovne v potrebnom rozsahu prejednať a rozhodnúť.

V prípade Tomáša Szabóa potvrdil súd vinu vo veci vraždy Kuciaka aj Petra Molnára. Zároveň potvrdil, že má rodičom Kuciaka vyplatiť každému čiastku 70 000 eur a tiež 40 000 eur sestre zavraždeného Molnára. NS SR zároveň okamžite nariadil prevoz z väzby do výkonu trestu.

 

img


Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v septembri minulého roka uložil v tomto prípade bývalému policajtovi Tomášovi Szabóvi za účasť na vražde trest 25 rokov väzenia. Ďalších obžalovaných, konkrétne Mariana K. a Alenu Zs., naopak, oslobodil. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie ich viny dostatok dôkazov.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.

 

img

 

V rámci súdneho procesu v tejto kauze sa prejednávala aj vražda podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. Podľa obžaloby ju vykonali Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Dôvodom malo byť to, že zavraždený mal doma vyššiu sumu peňazí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies