Najvyšší Egyptský súd zastavil plány na odovzdanie dvoch ostrovov Saudskej Arábii

NETKY.SK • 16 Január 2017, 13:51 • 2 min
Najvyšší Egyptský súd zastavil plány na odovzdanie dvoch ostrovov Saudskej Arábii

KÁHIRA - Najvyšší správny súd v Egypte zastavil dnes plány vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího, ktorá nedávno odsúhlasila odovzdanie dvoch ostrovov v Červenom mori Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

Sudca Ahmad Šázilí prečítal verdikt, podľa ktorého sú ostrovy Sanáfír a Tírán "s konečnou platnosťou egyptské" a zostanú pod správou Káhiry. Súd tak zamietol odvolanie Sísího vlády.

 

Ide o rozhodnutie, ktorým sa pravdepodobne prehĺbi napätie medzi Egyptom a Saudskou Arábiou, komentovala kauzu agentúra AP.

 

Egyptský súd nižšej inštancie zrušil ešte vlani v júni dohodu o územnom vyrovnaní medzi Egyptom a Saudskou Arábiou, na základe ktorého by Káhira musela Rijádu odstúpiť túto dvojicu strategicky významných ostrovov v Červenom mori. Vláda sa vtedy proti tomuto rozhodnutiu odvolala na najvyšší správny súd.

 

Egyptská vláda v minulosti argumentovala, že ostrovy boli vždy súčasťou Saudskej Arábie a Rijád ich iba v roku 1950 zveril do správy Egypta, aby zabezpečil ich ochranu. Podľa kritikov sa Káhira za peniaze vzdáva vlastného územia.

 

Dosiahnutie dohody oficiálne oznámili vlani v apríli počas návštevy saudskoarabského kráľa Salmána v Káhire, keď tento monarcha ohlásil mnohomiliardovú pomoc Egyptu. Podpis dohody vtedy vyvolal v krajine najväčšie demonštrácie proti prezidentovi Sísímu od jeho nástupu do úradu.

 

Rijád je hlavným finančným podporovateľom Egypta od roku 2013, keď Sísí ešte ako minister obrany viedol vojenský prevrat proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies