Najvplyvnejším človekom na svete je čínsky prezident, Obama je až druhý

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:33 • 2 min
Najvplyvnejším človekom na svete je čínsky prezident, Obama je až druhý

Najvplyvnejším človekom na svete je čínsky prezident, Obama je až druhý

slovakia

left justify in out

Čínsky, nie americký prezident je podľa časopisu Forbes najmocnejším človekom na svete.
      Magazín vo svojom najnovšom zozname najvplyvnejších ľudí sveta zaradil na prvé miesto čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa pred prezidentom USA Barackom Obamom, ktorý bol na vrchole rebríčka vlani.
      Chu Ťin-tchao je "najvyšší politický vodca pre viac ľudí než ktokoľvek iný na planéte, vykonáva takmer diktátorskú kontrolu nad 1,3 miliardou ľudí, jednou pätinou svetovej populácie", uviedol Forbes v zozname publikovanom v stredu. "Na rozdiel od západných náprotivkov môže Chu presmerovať rieky, budovať mestá, uväzniť disidentov a cenzurovať internet bez zásahov otravných byrokratov a súdov."
      Obama, ktorý klesol na druhé miesto po neúspechu v utorkových voľbách v USA, bude podľa časopisu po rozsiahlych reformách počas prvých dvoch rokov vo funkcii zápasiť s problémami pri realizácii svojho programu v ďalších dvoch rokoch.
      Tretie miesto neočakávane obsadil saudskoarabský kráľ Abdalláh, "absolútny vládca púštneho kráľovstva, ktoré zahŕňa najväčšie zásoby ropy na svete a dve najsvätejšie miesta islamu".
      Štvrtý je ruský premiér Vladimir Putin, ktorého nástupcu na prezidentskom poste Dmitrija Medvedeva zaradil Forbes na 12. priečku.
      Piate miesto patrí pápežovi Benediktovi XVI. ako "najvyššej pozemskej autorite pre 1,1 milióna duší, šestinu svetovej populácie". Tesne za ním skončila na šiestom mieste nemecká kancelárka Angela Merkelová, "najvplyvnejšia žena planéty", ktorá stojí na čele najväčšieho európskeho hospodárstva.
      Prvú desiatku dopĺňajú britský premiér David Cameron, predseda amerického Federálneho rezervného systému (FED) Ben Bernanke, predsedníčka Indického národného kongresu Sonia Gándhíová a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates.
      Zoznam 68 najvplyvnejších z celosvetovej populácie 6,8 miliardy ľudí vychádza z moci a vplyvu, nie morálnych hľadísk, čo vysvetľuje zaradenie teroristického vodcu Usámu bin Ládina na 57. miesto či najhľadanejšieho mexického drogového bossa Joaquína Guznáma Loeru na 60. priečke.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies