Najviac prípadov žltačky zaznamenali v rómskej osade v Sačurove

NETKY.SK • 15 August 2016, 19:30 • 2 min
Najviac prípadov žltačky zaznamenali v rómskej osade v Sačurove

VRANOV NAD TOPĽOU - Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou zaznamenal v okrese osem prípadov vírusovej hepatitídy typu A, z toho tri boli potvrdené práve dnes.

slovakia

left justify in out

Najviac ochorení bolo zaznamenaných v obci Sačurov. Ako pre TASR uviedla Denisa Marjová z RÚVZ vo Vranove nad Topľou, v rómskej osade majú potvrdených šesť prípadov. Ďalší je zo Sečovskej Polianky, nakazená je aj zdravotná sestra z vranovskej nemocnice.

 

V Sačurove ide väčšinou o deti. "Prvý prípad bol nahlásený z detského oddelenia," vysvetlila Marjová. Pacientov hospitalizovali na infekčnom oddelení v Michalovciach. Začiatkom júla sa uskutočnilo mimoriadne očkovanie približne 330 detí vo veku jeden až 15 rokov z celej osady. RÚVZ nariadil lekársky dohľad, ktorý ale obyvatelia podľa slov Marjovej nedodržiavajú. Očkovaniu sa podrobili tiež pracovníci obecného úradu, kde bola vykonaná aj dezinfekcia priestorov.

 

Na infekčnom oddelení v Michalovciach je v súčasnosti situácia približne rovnaká ako v minulom týždni - vtedy tu hospitalizovali 25 pacientov. Pre TASR to dnes potvrdil primár Štefan Zamba. Podľa slov hovorcu spoločnosti Svet zdravia Tomáša Kráľa je michalovská nemocnica v prípade, že by toto vírusové ochorenie nakazilo viac pacientov, pripravená rozšíriť kapacitu infekčného oddelenia tak ako v minulosti.

 

Hepatitída typu A je ochorenie, ktoré sa šíri kontaktom. Prevenciou je hlavne osobná hygiena, umývanie rúk po toalete, ale aj po návšteve kolektívnych zariadení. Podľa slov primára sú na elimináciu vírusu istejšie špeciálne dezinfekčné prípravky. Výskyt žltačky je najvýraznejší v auguste, ale aj v septembri a októbri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies