Najväčšia zbierka prác Salvadora Dalího mimo Španielska má na Floride nové sídlo

NETKY.SK • 13 Január 2011, 08:33 • 2 min
Najväčšia zbierka prác Salvadora Dalího mimo Španielska má na Floride nové sídlo

Najväčšia zbierka prác Salvadora Dalího mimo Španielska má na Floride nové sídlo

slovakia

left justify in out

Múzeum Salvadora Dalího v St. Petersburgu v americkom štáte Florida, ktoré predstavuje najväčšiu kolekciu majstrových prác mimo španielskeho územia, sa presťahovalo do nového sídla. V ňom návštevníkov čakajú podstatne väčšie výstavné siene.
      Objekt, náklady na ktorý dosiahli 36 miliónov dolárov (27,65 mil. eur), ponúkne nielen takmer dvojnásobnú výstavnú plochu ako bola k dispozícii v predchádzajúcom sídle, ale bude aj odolnejší voči hurikánom.
      Po utorkovom slávnostnom otvorení kultúrneho stánku, na ktorom nechýbala dcéra španielskeho kráľa Juana Carlosa, vojvodkyňa z Palmy de Mallorca Cristina, ani mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec krajiny v USA Jorge Dezcallar, tu od dneška môžu záujemcovia obdivovať 96 olejomalieb a viac ako 2000 iných umeleckých diel majstra surrealizmu zo všetkých období jeho tvorby.
      Dalího zbierka vznikla z iniciatívy páru A. Reynold Morse- Eleanor Morse ešte v roku 1942. V roku 1980 hľadala dvojica múzeum, v ktorom by kolekciu mohla prezentovať verejnosti, o dva roky neskôr sa otvorili brány múzea v St. Petersburgu, ktoré má odteraz honosnejšie sídlo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies