Najväčšie britské banky musia tento rok navýšiť kapitál o vyše 27 miliárd libier

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 12:12 • 2 min
Najväčšie britské banky musia tento rok navýšiť kapitál o vyše 27 miliárd libier

LONDÝN - Najväčšie britské banky musia tento rok navýšiť kapitál o 27,1 miliardy libier (31,67 miliardy eur), aby zabránili prípadnému opakovaniu bankovej krízy z roku 2008. Uviedol to dnes britský regulačný úrad (Prudential Regulation Authority - PRA). Informovali o tom agentúry Reuters, AP a server BBC.

slovakia

left justify in out

Suma je tak vyššia, než odhad PRA z marca tohto roka, keď oznámil, že banky budú musieť navýšiť kapitál o 25 miliárd libier. V najväčšej miere sa to týka bánk Barclays, Lloyds Banking Group a Royal Bank of Scotland (RBS). Pritom len deň predtým vláda oznámila, že plánuje RBS, v ktorej vlastní 81-% podiel, vrátiť späť do súkromných rúk.

Podľa PRA musí Barclays navýšiť kapitál zhruba o 3 miliardy libier a zoštátnené RBS a Lloyds o 13,6 miliardy libier (RBS) respektíve o 8,6 miliardy libier (Lloyds). Ďalšie veľké banky pôsobiace v Británii ako HSBC, Santander UK a Standard Chartered podľa regulátora kapitál navyšovať nemusia.

Správa tak pravdepodobne zvýši tlak na inštitúcie, ktoré na jednej strane musia mať k dispozícii viac kapitálu s cieľom lepšie odolávať prípadným otrasom na trhoch a na druhej strane ich vláda núti, aby poskytovali firmám a obyvateľstvu viac úverov a podporovali tak ekonomiku.

Už v čase zverejnenia marcovej správy banky prijali kroky, na základe ktorých by tento rok mali navýšiť kapitál o 13,7 miliardy libier. V prípade štyroch z piatich najväčších bánk to však stále nestačí na to, aby splnili podmienku mať k dispozícii kapitálové zdroje na úrovni minimálne 7 % objemu rizikovo vážených aktív, dodala PRA, podľa ktorej musia predložiť ďalšie plány na získanie 13,4 miliardy libier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies