Obrovský škandál: Takto si mocní ľudia ukrývali peniaze, medzi nimi športovci, politici i najbohatší Čech

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 19:37 • 2 min
Obrovský škandál: Takto si mocní ľudia ukrývali peniaze, medzi nimi športovci, politici i najbohatší Čech

BERLÍN - Obrovský únik 11,5 milióna dokladov z právnickej firmy so sídlom v Paname odhalil podľa nemeckých novín Süddeutsche Zeitung, ako bohatí a mocní ľudia tohto sveta ukrývajú svoje peniaze v daňových rajoch. Oznámila to tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa BBC uniklo vyše 11 miliónov dokladov z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca. Médiá ich preto začali prezývať Panama Papiers (Panamské papiere). Ukazujú, ako táto spoločnosť pomáhala svojim klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní.

 

Firma Mossack Fonseca uvádza, že počas 40 rokov fungovala bez najmenšej pripomienky a nikdy nebola obvinená z prekročenia zákona.

 

Doklady, ktoré unikli do médií, ukazujú jej spojenie so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov. Získali ich nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta, aby ich analyzovali. Sú medzi nimi aj BBC Panorama a denník Guardian. BBC nepozná totožnosť zdroja, ktorý ich poskytol.

 

Doklady prinášajú informácie o 214.488 offshore spoločnostiach spojených s ľuďmi vo viac ako 200 krajinách a teritóriách, napríklad s rodinami a spolupracovníkmi bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, zvrhnutého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího či sýrskeho prezidenta Bašára Asada a mnohých ďalších.

 

img

 

Podľa BBC odhaľujú tiež prepieranie peňazí ruskou bankou, ktoré zahŕňa blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, či nekalé praktiky islandského premiéra Sigmunda Gunnlaugssona v roku 2007.

 

 

V kauze figuruje najbohatší Čech i stovky osôb napojených na ČR

Český spravodajský server Novinky.cz informoval, že v dokumentoch spoločnosti Mossack Fonseca sa objavujú tiež mená českých podnikateľov. Webová stránka Investigace.cz uvádza, že v uniknutých zoznamoch figurujú okrem iných najbohatší Čech Petr Kellner či spolumajiteľ skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH), futbalovej Sparty a niekoľkých médií Daniel Křetínský. Ten už podľa servera Novinky.cz obchádzanie zákona poprel. Na citovanom zozname je 283 ľudí, ktorých aktivity smerujú do Českej republiky.

 

Kellner má podľa tohto webu s manželkou niekoľko spoločností na britských Panenských ostrovoch a v tento oblasti je registrovaná tiež Křetínského firma. "Daniel Křetínský nevyužíva a nikdy nevyužíval akékoľvek panamské ani iné anonymné štruktúry k zakrývaniu skutočného vlastníctva spoločností," ohradil sa dnes v stanovisku pre médiá riaditeľ marketingu a komunikácie českej skupiny EPH Daniel Častvaj v reakcii na kauzu Panama Papers (Panamské dokumenty).

 

V dokumentoch sa podľa servera Novinky.cz objavuje aj meno Radovana Krejčířa, ktorý bol v Juhoafrickej republike odsúdený na 35 rokov za vraždu a ďalšie prečiny. Dokumenty ho uvádzajú pre podozrivé transakcie medzi svojimi firmami.

 

V dokumentoch, označovaných ako Panama Papers (Panamské dokumenty), figuruje ďalej mnoho podnikateľov zaoberajúcich sa solárnymi elektrárňami. S väzbou na Českú republiku bol zverejnených viac než 250.00 dokumentov. Na zozname je podľa webu 283 ľudí, ktorých aktivity smerujú do ČR.

 

ICIJ, nezisková organizácia sídliaca vo Washingtone, uviedla, že úplný zoznam firiem a ľudí s nimi spojených zverejní začiatkom mája. Údaje podľa nej pochádzajú z obdobia takmer štyroch desaťročí, od roku 1977 do konca roku 2015.

 

Süddeutsche Zeitung (SZ) vyjadrili presvedčenie, že tieto dokumenty sú pravé. Mníchovský denník dostal za niekoľko mesiacov približne 2,6 terabytov dát - teda viac, ako by sa vošlo na 600 DVD. "Pokiaľ vieme, je to najväčší únik, na akom kedy novinári pracovali," povedal pre agentúru AP reportér SZ Bastian Obermayer.

 

Firmu Mossack Fonseca založili nemecký právnik Jürgen Mossack a panamský autor a právnik Ramón Fonseca v roku 1977. Medzičasom má kancelárie po celom svete a patrí k najväčším "tvorcom" schránkových spoločností, uviedli SZ.

 

Ramón Fonseca v reakcii v televízii TVN obvinenia voči svojej firme odmietol s tým, že spoločnosť nepomáha pri praní peňazí ani daňových únikoch. Mossack Fonseca podľa neho len zakladá firmy a predáva ich bankám, správcom majetku alebo právnikom, obchodné vzťahy s konečnými klientmi nemá.

 

Fonseca priznal, že časť z dokumentov zverejnených médiami pochádza z jeho kancelárie. "Hackli nás. To je trestný čin," dodal podľa DPA bývalý poradca panamského prezidenta Juana Carlosa Varelu.

 

Spravodajský program Tagesschau nemeckej verejnoprávnej televízie ARD na svojej webovej stránke zdôraznil, že existujú mnohé legálne možnosti využitia offshorových firiem a nadácií: "Politicky exponované osoby môžu z právneho i morálneho hľadiska konať korektne, keď ich využívajú." V takýchto prípadoch však spravidla možno hovoriť o potrebe objasnenia, aj keď platí prezumpcia neviny.

 

Süddeutsche Zeitung k tomu dodali, že všeobecne platí, že vlastníctvom takejto firmy nie je samo o sebe nelegálne. Avšak "kto sa rozhliadne po Panamských dokumentoch, veľmi rýchlo zistí, že v prevažnom počte prípadov ide najmä o jedno: zastrieť, komu firma skutočne patrí".

 

Dokumenty bude vyšetrovať úrad pre finančný dohľad

Švajčiarska generálna prokuratúra sa dnes vyjadrila, že rozsiahly únik údajov v súčasnosti neplánuje vyšetrovať.  "Musia existovať dostatočné dôvody pre podozrenie, aby sa mohlo začať trestné vyšetrovanie a nariadiť nátlakové opatrenia," citovala hovorkyňu generálnej prokuratúry v Berne, Nathalie Guthovú, tlačová agentúra DPA.


Do veci však vstúpil Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA), ktorý následne oznámil, že v reakcii na tzv. Panamské dokumenty spúšťa predbežné vyšetrovanie. Malo by objasniť, či švajčiarske banky spolupracovali s panamskou firmou Mossack Fonseca a či porušili zákon, uviedol FINMA v písomnom vyhlásení.

 

ICIJ uvádza, že 1223 z vyše 14.000 finančných sprostredkovateľov, ktorí sa objavujú v uniknutých zložkách firmy Mossack Fonseca, pôsobilo vo Švajčiarsku. Veľké švajčiarske banky Credit Suisse a UBS zriadili podľa tzv. Panamských dokumentov 918 a 579 schránkových spoločností. Obe banky dnes zdôraznili, že neprekročili zákon.


"Absolútne nemáme záujem o peniaze, ktoré neboli zdanené alebo pochádzajú z ilegálnych zdrojov," uviedla UBS. 


Denník Tages-Anzeiger bol jedným z médií, ktoré v nedeľu zverejnili vyšetrovanie kauzy Panamské dokumenty spoločne s ICIJ. Vo svojom komentári dodal, že veľké švajčiarske banky sa v uplynulých rokoch poučili, "ale finanční sprostredkovatelia, exkluzívne právnické firmy vo finančnej štvrti Zürichu a zahraničné banky s pobočkami vo Švajčiarsku ešte nepochopili, že sa časy zmenili".

 

Zoznam ľudí z Panama Papers:

Mauricio Macri, argentínsky prezident
Bidzina Ivanišvili, bývalý gruzínsky premiér
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, islandský premiér
Ijád Aláví, iracký expremiér
Ali Abu al-Ragíb, bývalý jordánsky premiér
Hamád ibn Džasim ibn Džaber al-Sání, bývalý katarský premiér
Hamád ibn Chalífa al-Sání, bývalý katarský emir
Salmán ibn Abd al-Azíz ibn Abdul Rahmán al-Saud, saudskoarabský kráľ
Ahmed Alí al-Mirghání, bývalý sudánsky prezident
Chalífa ibn Zajd ibn Sultán al Nahján, prezident Spojených arabských emirátov a emír  Abú Zabí
Pavlo Ivanovyč Lazarenko, odsúdený bývalý ukrajinský premiér
Petro Porošenko, ukrajinský prezident
žena, deti a sestra azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva
Li Šaolin, dcéra bývalého čínskeho premiéra Li Penga
Arkadij a Boris Rotenbergovci, priatelia ruského prezidenta Vladimira Putina z detstva
Sergej Roldugin, blízky priateľ Vladimira Putina
Rami a Hafíz Machlouf, bratranci sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada
Ian Cameron, otec britského premiéra Davida Camerona
Alaa Mubarak, syn bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka
Mounír Madžidi, osobný tajomník kráľa Mohameda VI. Marockého
Mariam Safdarová, Hasan a Husajn Naváz Šarífoví, deti pakistanského premiéra Naváza Šarífa
John Addo Kufour, syn bývalého prezidenta Ghany
Mód Nazifudin ibn Mód Nadžíp, syn premiéra Malajzie
Daniel Muñoz, poradca bývalej argentínskej prezidentky Cristiny Fernández de Kirchnerovej
Juan Armando Hinojosa, „obľúbený dodávateľ“ mexického prezidenta Enriguea Peña Nieta
Pilar de Borbónová, staršia sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I.
Jean-Claude N’Da Ametchi, spolupracovník bývalého prezidenta Pobrežia Slonoviny Laurente Gbagba
Clive Khulubuse Zuma, synovec juhoamerického prezidenta Jacoba Zumu
Mamadie Touré, vdova po bývalom guinejskom diktátorovi Lansanaovi Contém

 

okrem nich sa tam nachádzajú aj známe mená zo športu ako Michel Platini, Lionel Messi, ale aj herec Jackie Chan a režisér Pedro Almódovar.

 

Panamská vláda prisľúbila spoluprácu pri vyšetrovaní uniknutých informácií

 

Po správach o úniku dokumentov o finančných operáciách so schránkovými firmami v Paname prisľúbila vláda stredoamerickej krajiny spoluprácu pri objasňovaní odhalených prípadov. Informovala o tom v noci na dnes agentúra DPA.

 

"Panamská vláda zastáva politiku nulovej tolerancie vo všetkých oblastiach práva a finančníctva, v ktorých sa nepracuje s najvyššou mierou transparentnosti," uvádza v nedeľu zverejnené vyhlásenie panamskej prezidentskej kancelárie.

 

Dôkazom má byť aj to, že Pracovná skupina pre finančné opatrenia proti praniu špinavých peňazí (GAFI) pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Panamu nedávno vyškrtla zo svojej "sivej" listiny. Na tej sa nachádzajú štáty, ktoré nespĺňajú určité kritériá pri medzinárodnej výmene finančných a daňových informácií, píše DPA.

 

Pod heslom Panama Papers (Panamské dokumenty) informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies