Najpopulárnejšie kryptomeny – 1.časť

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 12:31 • 2 min
Najpopulárnejšie kryptomeny – 1.časť

LONDÝN – Od príchodu Bitcoinu už ubehlo niekoľko rokov a kryptomeny sa tešia čoraz väčšej popularite. Počet aktívnych digitálnych mien sa mení každým dňom a rovnako je to aj s ich hodnotou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Napriek tomu však celková trhová hodnota všetkých aktívnych kryptomien vo všeobecnosti stúpa. Denne sa aktívne obchodujú stovky kryptomien za milióny dolárov. My vám dnes predstavíme tie najpopulárnejšie digitálne meny, ktoré sa stabilne usadili na trhu, majú mnoho aktívnych používateľov a relatívne vysokú trhovú kapitalizáciu (vo väčšine prípadov viac ako 10 miliónov USD).

 

img

 

Bitcoin

Bitcoin je najrozšírenejšou kryptomenou na svete a vo všeobecnosti sa považuje za priekopnícku medzi digitálnymi peniazmi. Aktuálna hodnota jedného Bitcoinu je 2.771,89 USD a celková trhová hodnota činí 45 miliárd USD! Hodnota jednotky ostatných digitálnych mien je od Bitcoinu na míle vzdialená. Bitcoin má naprogramovaný objem vo výške 21 miliónov jednotiek, z čoho je v obehu už takmer 16,4 milióna.

Bitcoin sa čoraz viac považuje za legitímny spôsob platby. Mnoho známych spoločností prijíma platby v Bitcoinoch, aj keď väčšina z nich si ich okamžite vymieňa za americké doláre.

 

img

 

Litecoin

Táto digitálna mena uzrela svetlo sveta v roku 2011 a používa rovnakú základnú štruktúru ako Bitcoin. Hlavnými rozdielmi sú však jeho celkový naprogramovaný objem, ktorá je 84 miliónov jednotiek (4-násobok Bitcoinu) a kratší čas tvorby blockchainu (2min 30sec). Šifrovací algoritmus je tiež mierne odlišný. Litecoin bol dlho druhou alebo treťou najpopulárnejšou kryptomenou podľa podľa trhovej kapitalizácie, ale momentálne je až na 6.mieste (1,5 miliardy USD). Aktuálna hodnota Litecoinu je 29,86 USD.

 

img

 

Ripple

Ripple je na trhu od roku 2012 a je známy najmä svojím platobným systémom, ktorý využíva matematickú menu XRP. Platby v tomto systéme sa dramaticky líšia od ostatných digitálnych mien, keďže sú vykonané v sekundách. Ripple sa zamieňa oveľa ľahšie ako iné kryptomeny, keďže systém má vlastnú „zmenáreň", v ktorej ho rýchlo vymeníte za doláre, eurá, jeny a veľa ďalších bežných svetových mien.

Kritici však tvrdia, že sieť a kód spoločnosti Ripple sú náchylnejšie na manipuláciu sofistikovaných hackerov a nemusia ponúkať rovnakú ochranu anonymity ako kryptomeny odvodené od Bitcoinu. Celkový objem Ripple je 100 miliárd a nebude sa navyšovať. Aktuálne je v obehu 38,3 miliardy jednotiek s celkovou trhovou hodnotou takmer 10 miliárd dolárov. Hodnota 1 XRP je 0,26 USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies