Najnovší pokus o ukončenie občianskej vojny v Južnom Sudáne opäť zlyhal

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 12:54 • 2 min
Najnovší pokus o ukončenie občianskej vojny v Južnom Sudáne opäť zlyhal

ADDIS ABEBA - Najnovší pokus o ukončenie občianskej vojny v Južnom Sudáne opäť zlyhal. Stalo sa tak po tom, čo prezident Salva Kiir znovu odmietol spolupracovať so svojím rivalom Riekom Macharom. Hovorca vlády toto rozhodnutie zdôvodnil tým, že ho majú "už jednoducho dosť".

slovakia

left justify in out

Obaja muži sa stretli tento týždeň zoči-voči prvý raz za posledné dva roky. Schôdzka sa konala v susednej Etiópii na pozvanie tamojšieho premiéra.

Bývalý viceprezident Machar utiekol z krajiny, keď v hlavnom meste Juba v júli 2016 vypukli nové boje. Skončil sa tak krátky pokus o mier, počas ktorého sa vrátil do funkcie Kiirovho zástupcu. Machar podľa slov hovorcu vlády môže navštíviť Južný Sudán a počkať tam na voľby, avšak zdôraznil, že už nechcú "žiadny ďalší boj".

Južný Sudán sa od Sudánu oddelil v júli 2011 na základe referenda, v ktorom sa obyvatelia prevažne kresťanského juhu vyslovili za nezávislosť od moslimského severu. Konflikt sužuje Južný Sudán od decembra 2013, keď v Jube vypukli boje medzi vojakmi prezidenta Kiira a silami lojálnymi viceprezidentovi Macharovi. V dôsledku tohto mocenského súboja zomreli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších ušli zo svojich domovov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies