Dominancia Mercedesu sa skončila, Red Bull s prvým víťazstvom v sezóne

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 14:28 • 2 min
Dominancia Mercedesu sa skončila, Red Bull s prvým víťazstvom v sezóne

BRATISLAVA – Mnohí, aj tí najvernejší fanúšikovia F1 začali už túto sezónu odcudzovať a prehlasovať, že je tou najnudnejšou za posledné roky. Pokiaľ ste ale pozerali, čo sa odohrávalo počas tohto víkendu na okruhu Spielberg v neďalekom Rakúsku, určite ste si museli povedať: KONEČNE!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po týždni od VC Francúzska na rovinatom okruhu Paula Ricarda, sme sa teraz presunuli do Rakúska na Spielberg. Okruh je charakteristický svojim vysokým prevýšením. Okrem toho sa samotná trať rozprestiera v kopcoch, kde všade naokolo vidieť len hory. Aj napriek tomu, že je to okruh s najmenším počtom zákrut v celom kalendári, celkovo 9, tak ani jedna z nich nie je zrovna ľahká. Stačí keď netrafíte len v jednej z nich apex, a celý sektor pokazíte.

 

 

Pre samotné monoposty to bola skúška ohňom. Už počas sobotnej kvalifikácie mali niektorí jazdci naparené tresty za nadmerné výmeny komponentov vo svojich vozoch. Na veľkú radosť širokého publika, ktoré tvorili prevažne Holanďania, sa darilo ich miláčikovi Maxovi Verstappenovi, ktorí sa tu cítil ako na domácom závode. Dokonalý Mercedes nevedel na okruhu vyvinúť svoju obávanú rýchlosť. Kvalifikáciu vyhral Charles Leclerc. Druhý síce skončil Lewis Hamilton, ale za blokovanie ostatných monopostov, ktoré boli v tej chvíli v rýchlom kole, dostal penalizáciu +3 miest na štarte. To bolo však nič v porovnaní so Sebastianom Vettelom. Ten do tretej časti kvalifikácie ani neodštartoval, pretože mal problém s tlakom vzduchu privádzaným do motora. Deviate miesto na štarte, penalizácia ostatných ho posunula bližšie k špici, bola len slabá útecha.

 

 

Po penalizácii Hamiltona sa zrazu mohli v F1 prepisovať dejiny. Prvý rad štartovacieho roštu tvorili dvaja namladší jazdci, akým sa to kedy podarilo. Vedľa Leclerca sa postavil Verstappen. Mercedesy boli hneď za nimi na 3. a 4. mieste. Po prvýkrát v sezóne stáli na prvých troch priečkach tri monoposty s odlišnými šasi, motormi aj prevodovkami.

 

img

 

Štart ako zo zlého sna predviedol Max Versteppen, ktorý klesol až na 6. miesto. Mohli by sme ešte pootjnúť, že Alfa Romeo Racing aj obidva McLareny štartovali v prvej desiatke. Čo sa mimochodom stalo taktiež prvýkrát v sezóne. Leclerc nasadil od úvodu strhujúce tempo, na ktoré ani jeden z Mercedesov nevedel odpovedať. Nemecká stajňa nemala svoj optimálny víkend. Šéf tímu Toto Wolf dokonca po pretekoch priznal, že jeho vozom uškodili teploty a nadmorská výška. Vettel po štarte upaľoval vpred a postupne sa prepracoval až za oba Mercedesy na štvrté miesto. V boxoch sa dokonca Ferrari pokúsilo o priblíženie sa k Bottasovi, lenže chlapci nemali pripravenú správnu sadu pneumatík.

 

 

Všetci top jazdci okrem Verstappena išli do boxov možno až príliš skoro. Vplyvom vysokých teplôt však hrozilo, že to gumy nevydržia. Lewis Hamilton dokonca párkrát vyšiel aj na obrubník a poškodil si tak predné kridlo. Do boxov musel prísť teda ešte raz, aby mu poškodené krídlo vymenili.

 

img

 

Max Verstappen prišiel na výmenu gúm ako posledný z top 6 rýchlych monpostov. Ukázalo sa, že to bol geniálny ťah. Všetci pred ním už jazdili na rovnakých gumách, akurát boli o cca 20 kôl staršie. Ku koncu závodu boli už monoposty ľahšie a Verstappen s novými gumami začal hádzať jedno rýchle kolo za druhým.

 

img

 

Na radosť holandských fanúšikov predbehol postupne Vettela, Bottasa a 3 kolá do konca sa priblížil prvému Leclercovi, ktorý celý čas kontroloval závod, na rozdiel jedinej sekundy. V predposlednom kole sa pokúsil o predbiehací manéver, ktorý mu síce vyšiel, ale podľa viacerých odborníkov vytlačil Leclerca z trate. Takto sa to celé v Rakúsku pre mladého Holanďana v službách Red Bullu začalo aj skončilo.

 

 

Závod skončil v poradí prvých troch Verstappen, Leclerc, Bottas. No o 18 hodine zasadla rada vedenia pretekov, aby celú situáciu medzi Vertappenom a Leclercom vyšetrila. Nakoniec sa ale žiadne tresty neudeľovali a Red Bull získal prvé víťazstvo v sezóne. Paradoxom je, že Ferrari prišlo o druhé víťazstvo v sezóne po kontroverznom obiehaní. V prvom prípade boli do situácie zapletení Vettel a Hamilton v kanadskom Montreale.

 

img

 

Na čele sú však aj po týchto nepodarených pretekoch pre Mercedes, aj keď Bottas skončil na pódiu, naďalej Hamilton spolu s druhým Bottasom.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies