Najmenej 30 jemenských vojakov zahynulo pri samovražednom útoku

NETKY.SK • 18 December 2016, 10:27 • 2 min
Najmenej 30 jemenských vojakov zahynulo pri samovražednom útoku

SANÁ - Najmenej 30 jemenských vojakov zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri dnešnom útoku samovražedného atentátnika v meste Aden na juhu krajiny, informoval nemenovaný predstaviteľ miestnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Útočník opásaný výbušninami sa odpálil v skupine vojakov, ktorí sa zhromaždili pri vojenskej základni Solban v severovýchodnej časti Adenu.

 

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Odohral sa viac ako týždeň po tom, čo pri podobnom útoku na rovnakom mieste zahynulo 48 ľudí. Prihlásila sa k nemu teroristická organizácia Islamský štát (IS).

 

Aden je dočasným sídlom jemenskej vlády, ktorú podporuje Saudská Arábia. Povstalci podporovaní Iránom kontrolujú hlavné mesto Saná a ďalšie územia Jemenu.

 

Ozbrojený konflikt medzi jemenskými vládnymi jednotkami a prevažne šiitskými povstalcami - húsíami - trvá od roku 2014. Situáciu v krajine komplikujú aj výpady IS a al-Káidy, ktoré sporadicky útočia na príslušníkov armády.

 

Od marca 2015 bojuje proti húsíom a silám podporujúcim jemenského exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá stojí na strane medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

 

Konflikt v Jemene už pripravil o život približne 10.000 ľudí a vyvolal závažnú humanitárnu krízu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies