Najmenej 14 mŕtvych a 10 ranených pri bombovom útoku v Mogadiše

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 17:14 • 2 min
Najmenej 14 mŕtvych a 10 ranených pri bombovom útoku v Mogadiše

MOGADIŠO - Najmenej 14 ľudí vo štvrtok zahynulo a desať ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu bomby umiestnenej v aute neďaleko luxusného hotela v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Informoval o tom predstaviteľ polície, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Policajný kapitán Muhammad Husajn uviedol, že explózia nastala neďaleko hotela Weheliye na rušnej ceste Makka Almukarramah. Táto cesta bola v minulosti terčom útokov extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktorá má základne v Somálsku a je najkrutejšou islamskou extrémistickou organizáciou v Afrike.

 

Väčšinu obetí tvoria chodci a predavači, dodal Husajn. Aš-Šabáb často útočí na známe a hojne navštevované lokality, ako sú hotely a vojenské kontrolné stanovištia. Bombový útok nákladným vozidlom vlani v októbri usmrtil 512 ľudí, pričom išlo o útok s vôbec najväčším počtom obetí v Somálsku. Iba málo útokov od 11. septembra 2001 zabilo viac ľudí. Vinu zaň pripísali úrady práve aš-Šabábu.

 

Štvrtkový výbuch nasledoval takmer presne mesiac po dvoch explóziách bômb uložených v autách v Mogadiše, ktoré narušili niekoľko mesiacov trvajúce obdobie pokoja v meste. Zahynulo pri nich najmenej 21 ľudí. Štát v Africkom rohu naďalej zvádza boj proti tejto islamskej extrémistickej skupine.

 

Vládnu obavy z plánov na odovzdanie bezpečnosti krajiny do rúk vlastných zložiek Somálska, keďže ozbrojené sily Africkej únie (AÚ) sa začínajú sťahovať a tento proces majú dokončiť v roku 2020. Armáda Spojených štátov, ktorá vlani vystupňovala operácie proti aš-Šabábu a podnikla desiatky útokov dronmi, vyhlásila, že somálske sily ešte nie sú pripravené.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies