Najlepšie recepty z húb na vašom jesennom stole

NETKY.SK • 5 Október 2023, 12:30 • 2 min
Najlepšie recepty z húb na vašom jesennom stole

Či už ste vášnivý lovec húb priamo v teréne, alebo si ich vyberáte na trhu od svojho obľúbeného predajcu, jeseň je najlepší čas na ich konzumáciu.

slovakia

left justify in out

Huby sú plné minerálov, užitočných prvkov pre naše telo, sú chutné, univerzálne, dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov ako predjedlá, hlavné jedlá, polievky, môžete z nich pripraviť dobroty aj pre vegetariánov.

Nechajte sa inšpirovať niekoľkými jesennými receptami s hubami, a vyčarte pre svoju rodinu a nejbližších skvelé pochúťky na októbrový stôl.

Bruschetta s hríbmi a údeným syrom

Ingrediencie:

8 plátkov chleba chleba
100 g údeného syra (ideálne s výraznou chuťou, môže byť aj pikantný)
70 - 80 g šampiňónov
2 strúčiky cesnaku
extra panenský olivový olej
soľ

Postup:

Najprv očistíme a nakrájame šampiňóny na tenké plátky. Rozpálime olej a opečieme na ňom cesnak, potom ho vyberieme a dáme na panvicu huby. Osolíme ich a podusíme s trochou vody. Medzitým na rošte, na ktorom zvyčajne opekáme mäso, zľahka opečieme plátky chleba a odložíme ich bokom. Plátky opečeného chleba poukladáme na plech, na každý plátok položíme huby a na záver plátky údeného syra. Vložíme do predhriatej rúry na niekoľko minút alebo kým sa syr čiastočne nerozpustí.

Huby plnené dobrotami

Ingrediencie:

12 šampiňónov
300 g klobásy
1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate
podľa chuti korenie
podľa chuti olej
3 lyžice strúhanky
1 polievková lyžica parmezánu
1 polievková lyžica bieleho vína
1 strúčik cesnaku

Postup:
 

Z každej huby odstránime stopku, olúpeme, umyjeme, nakrájame na kúsky a spolu s nadrobno nasekanou klobásou ju opečieme na panvici s trochou oleja. Všetko vložíme do misy. Pridáme petržlenovú vňať, strúhanku, parmezán, štipku soli a korenia, lyžicu oleja, lyžicu bieleho vína, roztlačený strúčik cesnaku a dobre premiešajte. Teray huby naplníme pripravenou plnkou. Uložíme ich do misky na pečenie, ochutíme trochou oleja a vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri teplote 180 stupňov. Mňam!

Dubákové rizoto

Ingrediencie:

300 g ryže
3 klobásy (môže byť aj iné mäso, no celkom postačí aj verzia bez mäsa, dubáky samotné dodajú rizotu plnú chuť)
1 hrsť sušených hríbov - dubákov
500 g paradajkového pretlaku
strúhaný parmezán
extra panenský olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
zeleninový vývar
čierne korenie

Postup:

Cibuľu nakrájame na plátky a orestujeme. Klobásy ošúpeme, rozdrvíme a opečieme spolu s cibuľou. Pridáme trochu bieleho vína, necháme ho odpariť a pridáme paradajky, spolu povaríme. Pripravíme si sušené hríby, predtým cca na 2 hodiny namočené do malej misky. Potom vodu z húb precedíme cez cedidlo a necháme bokom. Huby vyžmýkame a uvaríme ich na troche extra panenského olivového oleja a strúčiku cesnaku nakrájaného na plátky. Uvarené pridáme do omáčky spolu s klobásami. V hrnci opražíme ryžu na oleji, pridáme víno, necháme ho odpariť, pridávame po troškách vývar a vodu z húb. Desať minút pred vypnutím ohňa pridáme pripravenú omáčku, posypeme korením a dopečieme. Napokon pridáme veľa strúhaného parmezánu.

Hubová polievka so zamiakmi

Ingrediencie:

3 zemiaky
1 vrecko zmiešaných mrazených húb
korenie
petržlen, cibuľa, cesnak, zeler, mrkva
zeleninový vývar (bujón)
extra panenský olivový olej

Postup:

Nasekanú zeleninu orestujeme na 2-3 lyžiciach extra panenského olivového oleja. Pridáme zemiaky nakrájané na malé kúsky, nechajte ich prejsť chuťou a pridajte tri naberačky zeleninového vývaru (resp. bujón). Na panvici s trochou oleja a polovicou strúčiku cesnaku uvaríme huby. Vývar necháme zredukovať a pridáme predtým uvarené huby. Osolíme, posypeme korením a necháme na ohni len päť minút.

Králičie na hubách

Ingrediencie:

1,5 kg králika očisteného (príp. nakrájaného na kúsky, podľa preferencie)
1,5 pohára vína
2 vetvičky rozmarínu
4 listy šalvie
400 g húb a 10 g sušených hríbov
3 lyžice extra panenského olivového oleja
1/2 cibule
4 listy šalvie
zeleninový vývar

Postup:

Keď je mäso dobre očistené, vložíme ho do misky spolu s rozmarínom a šalviou. Pokvapkáme vínom a necháme cez noc marinovať v chladničke. Na veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu a mäso vybraté z marinády. Necháme mäso dôkladne piecť, obraciame ho zo všetkých strán. Medzitým namočíme sušené hríby do teplej vody asi na 30 minút. Scedíme ich a nahrubo nakrájame, potom nakrájame aj všetky ostatné huby. Keď sa mäso opečie, na silnom ohni podlejeme víno a keď sa spotrebuje, pridáme všetky huby. Z hríbov scedíme vodu z namáčania a pridáme naberačku do prípravy, pridáme aj nadrobno nasekaný rozmarín a šalviu. Dobre premiešame, pridáme naberačku vriaceho vývaru, znížime teplotu, prikryjeme a varíme 1 hodinu, pričom mäso občas otočíme. Osolíme a okoreníme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
giornale del cibo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies