Najkrajšie vianočné trhy v Európe za rok 2023

NETKY.SK • 21 November 2023, 18:30 • 2 min
Najkrajšie vianočné trhy v Európe za rok 2023

Spievanie kolied, korčuľovanie, pochutnávanie na pečených gaštanoch, praclíkoch, či varenom vínku, nádherná svetelná výzdoba, jediečné ručne vyrábané drobnosti…

slovakia

left justify in out

To všetko, a ešte viac, sa nám spája s atmosférou každoročných vianočných trhov, kam sa radi vraciame znova a znova nakúpiť milé pozornosti pre najbližších, ochutnať voňavú cigánsku, punč, poklebetiť so známými, ktorých sme nevideli celý rok, či jednoducho len tak postávať pod rozžiareným stromčekom a nasávať to neopakovateľné predvianočné hmýrenie.

Ak si počas čarovného adventného obdobia radi zájdete na vianočné trhy aj niekam ďalej, stačí si vybrať z niekoľkých tipov, ktoré v tomto období ponúkajú rôzne médií a portály a predháňajú sa v tom, aby našli tie najkrajšie vianočné trhy v Európe za tento rok…

Kolín nad Rýnom, Nemecko – korčuľovanie, príbeh Mikuláša aj piráti

Od 23. novembra do 23. decembra

Kolín nad Rýnom je dlhodobo obľúbenou sviatočnou destináciou a ponúka hneď niekoľko vianočných trhov, z ktorých najväčší sa nachádza v centre mesta rovno pod katedrálou. Markt der Engel ponúka jedny z najčarovnejších vianočných momentov, stovky blikajúcich svetielok zavesených nad vašimi hlavami, ktoré vám budú pripomínať hviezdy a anjelov, poletujúcich medzi dômyselne vyzdobenými štítmi. Nikolausdorf (Mikulášska dedina) je určená deťom a rozpráva príbeh historickej postavy Mikuláša s kulisami majestátnej Hahnenovej brány z 13. storočia. Nájdete tu aj trhy venované bájnym škriatkom či námornej a pirátskej histórii, spojenej s mestom Kolín. Ak máte chuť, nasaďte si korčule a vyberte sa na vonkajšie klzisko na Heumarkte.

Salzburg, Rakúsko – nádherné koledy a staré tradície

Od 23. novembra 2023 do 1. januára 2024

Pôvabné rodné mesto génia Mozarta sa na Vianoce zaplní tými najkrajšími vianočnými piesňami, ako je Tichá noc (táto koleda bola napísaná a prvýkrát uvedená neďaleko Salzburgu) a trhovými stánkami, ktoré vyzerajú rovnako ako v 15. storočí, keď tu boli prvýkrát postavené. Dôraz sa tu kladie skôr na kvalitu ako na kvantitu, takže očakávajte skôr poctivé ručne pletené ponožky ako rôzne moderné svetielkujúce zábavky a umelé sviečky. Ak chcete nasať ideálnu  vianočnú náladu, navštívte niektorý z bezplatných koncertoch, ktoré sa konajú každý deň o 17.00 hod. pred katedrálou, alebo si zaspievajte koledy na utorkových speváckych koncertoch (18.00 - 20.00 hod.).

Budapešť, Maďarsko – laserová šou na bazilike

Od 18. novembra 2023 do 1. januára 2024

Budapešť, ktorá sa zapĺňa ojedinelou vianočnou atmosférou už v polovici novembra, prináša hneď dva skvelé vianočné trhy, ktoré si konkurujú aj sa skvele dopĺňajú: na Námestí Vorosmarty a pri bazilike. Námestie Vorosmarty sa nachádza priamo v centre mesta a je najstarším budapeštianskym vianočným trhom. Nájdete tu množstvo stánkov s občerstvením, remeselných obchodov a bezplatných koncertov. Na vianočných trhoch pri bazilike môžete navyše obdivovať aj pôsobivé laserové projekcie na samotnej bazilike a klzisko, vytvorené okolo veľkého vianočného stromu.

Praha, Česká republika - najlepšie pre koncerty pod holým nebom a tradičné betlehemy

Od 2. decembra 2023 do 6. januára 2024

Pohľadnicovo krásna Praha je ako stvorená na toto sviatočné obdobie. Vychutnajte si vianočnú atmosféru s hrnčekom punču, medzi dvojvežím Panny Márie pred Týnom zo 14. storočia a slávnym mestským orlojom z 15. storočia. Môžete si vybrať z množstva originálnych darčekov, vrátane ručne fúkaných sklenených ozdôb, tak typických pre Česko. Samozrejme, nemôže chýbať poctivé české jedlo – klobásky rovno z grilu, cesnakovo-syrové placky, svařák, ktorého škoricová vôňa sa šíri po celom námestí. Najmenších na Staromestskom náměstí poteší pohľad na živý Betlehem s ovcami, kozami aj oslíkom…

Štrasburg, Francúzsko - najlepšie pre rozprávkové scenérie a sladkosti

Od 24. novembra do 24. decembra

Štrasburg sa právom nazýva aj francúzskym "hlavným mestom Vianoc", ktoré sa premieňa v tomto ročnom období na skutočný betlehem. Na centrálnom námestí mesta nájdete 300 tradičných trhových stánkov s nádhernými, ručne maľovanými drevenými vianočnými dekoráciami a mnohými originálnymi darčekmi. Vianočný trh v Štrasburgu je už dlhoročne známy tým, že sa tu na Vianoce stretávajú malovýrobcovia z celého Alsaska so svojimi poctivými ručnými výrobkami – klobáskami, údeninami, rôznymi mandľovými, ovocnými a ďalšími sladkosťami, typickými pre tento kraj.

Viedeň, Rakúsko – skvelé klziská a tradičné hračky

Od 11. novembra 2023 do 4. januára 2024

Viedeň u našich susedov je niekoľko týždňov pred Vianocami čarovne rozžiarená rozprávkovými svetielkami. Jej sviatočnú krásu môžete obdivovať na osvetlených habsburských palácoch, v útulných kaviarničkách či priamo medzi množstvom stvánkov s kvalitným tovarom, drevenými hračkami, remeselnými výrobkami… Ochutnajte čerstvé praclíky, horúce gaštany, či voňavé varené vínko s pohľadom na majestátny Stephan´s dóm, okolo ktorého sa vianočné trhy pôvabne točia.

Talin, Estónsko – trhy, plné hudby a tanca

Od 1. decembra 2023 do 7. januára 2024

Sviatočná ponuka Talinu, ktorý je považovaný za mesto s jedným z najlepších vianočných trhov v Európe, je pozoruhodná a odohráva sa v srdci krásneho stredovekého centra mesta s ojedinelou sviatočnou atmosférou. V zime je Radničné námestie miestom viac ako 60 drevených stánkov s ručne vyrábanými darčekmi, umeleckými a remeselnými výrobkami, sladkosťami, medom či kobercami z ovčej kože. To všetko dokresľuje všadeprítomná hudba – dychové kapely, koledníci a rôzne tanečné súbory. Keď budete mať šťastie, uvidíte aj Santu prichádzať na pravých sobích saniach, aby privítal a potešil nedočkavé deti. Najväčší vianočný stromček v Estónsku sa každoročne stavia pred radnicou už od roku 1441, čím sa stal jedným z prvých v Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies