Láska a zločin: „Bonnie bola ako Clyde. Mali veľkú drzosť. Mali v úmysle zostať na slobode alebo ísť spolu ku dnu" 

NETKY.SK • 29 Október 2023, 16:12 • 2 min
Láska a zločin:  „Bonnie bola ako Clyde. Mali veľkú drzosť. Mali v úmysle zostať na slobode alebo ísť spolu ku dnu"  

Možno neboli ako Robin Hood, ale boli to legendy... milenci. So svojim gangom okradli a prebili si cestu cez stred USA. Bonnie a Clyde kradli peniaze, autá a zbrane. Ich cieľom boli väčšinou čerpacie stanice a rodinné obchody. Rukami gangu Barrow zomrelo osem mužov zákona.

slovakia

left justify in out

Toto je príbeh Bonnie a Clyda, neslávne známeho páru stojaceho za jedným z najznámejších zločinov v americkej histórii.

"Boli to len dve deti, ktoré sa do seba zamilovali a spadli na nesprávnu stranu zákona, a tak sa to celé začalo," povedal Boots Hinton, ktorý vedie múzeum Bonnie a Clyde Ambush.

 

Ako Robin Hood? Nie tak celkom

"História, mytológia hovorí, 'Ó, boli to zlodeji na štýl Robina Hooda, ktorí okrádajú bohatých a dávajú chudobným.' A to nie je pravda,“ povedal autor Jeff Guinn.

Na inej úrovni sa väčšina ich lúpeží týkala rodinných obchodov a čerpacích staníc, ktoré sa stali obeťami skôr bežných občanov než inštitúcií, akými sú banky. V žiadnom prípade to neboli postavy ako Robin Hood.

Možno neboli ako Robin Hood, ale boli to legendy... milenci. So svojim gangom okradli a prebili si cestu cez stred USA. Bonnie a Clyde kradli peniaze, autá a zbrane. Ich cieľom boli väčšinou čerpacie stanice a rodinné obchody. Rukami gangu Barrow zomrelo osem mužov zákona.

 

Ich sláva rástla s každou novou obeťou a s každým útekom pred zákonom.

"Médiá to žrali," povedal Buddy Barrow Williams, Clydov synovec. "A orgány činné v trestnom konaní vyzerali tak trochu, viete, ako keby skutočne zlyhali vo svojej práci. Ale práve to urobilo Clyda tak slávnym, pretože bol taký nepolapiteľný."

 Vyzerali veľmi zamilovane... Bonnie hravo pózovala s cigarou a so zbraňou, na pohľad totálne bezstarostne 

 

Mladosť a dospievanie Bonnie

Bonnie Parker sa narodila 1. októbra 1910 v Rowene v Texase ako druhé z troch detí Henryho a Emmy Parkerových. Rodina žila pohodlne z otcovej práce murára, ale keď v roku 1914 nečakane zomrel, Emma presťahovala rodinu k svojej matke do Cement City v Texase (dnes súčasť Dallasu). Bonnie Parker bola krásna a jej výška bola len približne 1,5 metra. V škole sa jej darilo a rada písala poéziu.

Bonnie odišla zo školy v 16 a vydala sa za Roya Thorntona. Manželstvo nebolo šťastné a Thornton začal tráviť viac času mimo domova. V roku 1929 bol obvinený z lúpeže a odsúdený na päť rokov väzenia. Nikdy sa nerozviedli.

Kým bol Roy preč, Bonnie pracovala ako čašníčka, no bola nezamestnaná, keďže koncom roku 1929 začala veľká hospodárska kríza.

Mladosť a dospievanie Clyda

Clyde Barrow sa narodil 24. marca 1909 v Telico v Texase ako šieste z ôsmich detí Henryho a Cummie Barrowových. Clydovi rodičia boli nájomní farmári , ktorí často nezarábali dosť peňazí na to, aby uživili svoje deti. Keď mal 12 rokov, jeho rodičia sa vzdali farmárčenia a presťahovali sa do West Dallasu, kde si jeho otec otvoril čerpaciu stanicu.

West Dallas bola drsná štvrť a Clyde do nej presne zapadol. On a jeho starší brat Marvin Ivan „Buck“ Barrow mali často problémy so zákonom, pretože kradli moriaky a autá. Clyde bol malý, mal výšku približne 1,70 metra. Predtým, ako stretol Bonnie, mal dve vážne priateľky, ale nikdy sa neoženil.

Ako sa ich cesty pretli

Príbehy o tom, ako sa Bonnie a Clyde stretli, sa líšia. Podľa rodiny Parkerovcov Clyde navštívil dom kamarátky, zatiaľ čo Bonnie pripravovala horúcu čokoládu v kuchyni; iní hovoria, že sa stretli na párty. Ale takmer každý súhlasí s tým, že boli od začiatku neoddeliteľní. Ako povedal jeden člen ich gangu:„Bonnie bola ako Clyde. Mali veľkú drzosť. Mali v úmysle zostať na slobode alebo ísť spolu ku dnu."

Barrow gang a začiatok spoločných lúpeží

Krátko po prepustení z väzenia a vyliečení čiastočne zmrzačenej nohy, bol Clyde späť v akcii. V tom čase vládla Veľká hospodárska kríza, nebola práca a Clyde tak rýchlo založil Barrow Gang. Členovia gangu sa počas jeho pôsobenia menili, jediní Bonnie a Clyde boli členmi od samého začiatku až do konca.

V roku 1932 sa Bonnie zúčastnila jednej z prvých lúpeží gangu, kedy bolo cieľom vykradnúť obchod s náradím. Lúpež ale nešla podľa plánu a Bonnie s ďalším členom gangu, Ralphom Fultsom, dopadla polícia a boli zatknutí. Ralph Fults sa do gangu už nevrátil. Bonnie išla do väzenia a Clyde medzitým pokračoval v lúpežiach. V apríli 1932, Clyde a Raymond Hamilton vylúpili drogériu, bol pritom ale zastrelený majiteľ obchodu.

Pokojný život vs zločin s Clydom

Za niekoľko mesiacov bola Bonnie pre nedostatok dôkazov z väznice prepustená a stála tak pred dôležitým rozhodnutím. Zostať s Clydom by znamenalo život na úteku – úteku, ktorý musel nutne skončiť smrťou. Clyde sa totiž zaprisahal, že do väzenia späť nepôjde, 

Bonnie teda vedela, pred čím stojí, ale napriek tomu sa rozhodla zostať po jeho boku až do krvavého konca.

Členmi gangu v rôznych dobách počas jeho pôsobenia boliBonnie Parker, Clyde Barrow, Buck Barrow, Blanch Barrow, Ralph Fults, Raymond Hamilton, W. D. Jones a Henry Methvin.

Bonnie nebola fajčiarka cigár a vrahyňa so zbraňami

Podľa všetkého bola Bonnie zaujatá Clydom a bola prítomná pri väčšine zločinov gangu. Noviny vytlačili šmrncovné fotografie, na ktorých pózovala pred fotoaparátom so zbraňou a cigarou, ale jeden člen gangu neskôr povedal, že to bolo všetko na parádu. Bonnie v skutočnosti nikdy nevystrelila zo zbrane a dokonca ani nefajčila cigarety. Podľa archívov FBI bola Bonnie ochotným spolupáchateľom – nie vrahom.

Zabíjali len v prípade potreby

Bonnie a Clyde boli zabití políciou, takže nie je potvrdené, koľko ľudí zavraždili. Historici tvrdia, že títo dvaja sú zodpovední za 12 alebo 13 úmrtí, zatiaľ čo FBI hovorí „najmenej tucet“. K týmto vraždám vo všeobecnosti dochádzalo, keď bol gang Barrow konfrontovaný políciou alebo keď si musel prestreliť cestu z lúpeže.

Koľko vlastne ukradli dolárov?

Odhaduje sa, že ich zločinecká horúčka im priniesla viac ako 2 milióny dolárov v ukradnutých peniazoch a tovare. Kvôli nedostatku spoľahlivých záznamov však nie je možné presne vedieť, koľko peňazí celkovo ukradli. Najkonzervatívnejšie odhady uvádzajú číslo okolo 500-tisíc dolárov, zatiaľ čo niektoré zdroje tvrdia, že mohli ukradnúť až 5 miliónov dolárov.

Bez ohľadu na množstvo, Bonnie a Clyde sa určite zapísali do histórie ako dvaja z najneslávnejších psancov všetkých čias.

Bonnie a jej báseň o zločineckom živote

Počas školských čias vynikala Bonnie v kreatívnom písaní a písaní veršov. Keď bola v roku 1932 uväznená po neúspešnom vlámaní do železiarstva, napísala zbierku 10 ód, ktoré nazvala „Poézia z druhej strany života“, ktorá zahŕňala „Príbeh samovraha Sala“, báseň o nevinnom vidieckom dievčati, ktoré zlákal jej priateľ do života zločinu. 

Dva týždne pred smrťou dala Bonnie svojej matke predvídavú báseň s názvom „The Trail's End“, ktorá skončila veršom:

Some day they’ll go down together;
And they’ll bury them side by side,
To a few it’ll be grief—
To the law a relief—
But it’s death for Bonnie and Clyde.

Ako zaľúbenci dopadli

Clyde Barrow, notoricky známy texaský zbojník, a jeho družka Bonnie Parkerkorová boli prepadnutí a zastrelení pri stretnutí s čatou vedenou starým texaským rangerom. .

Psanec idúci rýchlosťou 85 míľ za hodinu, narazil priamo do pasce, ktorú mu nachystali, po tom, čo ho do štátu vylákal príbuzný bývalého odsúdeného, ​​ktorý mal sľúbenú ochranu od polície. Predtým, ako mohol on alebo Bonnie Parker vytiahnuť svoje zbrane, dôstojníci ich prešpikovali guľkami.

Clydovo auto, ktoré sa rozbehlo, zišlo z cesty a nabúralo do násypu. Keď sa kolesá roztočili, čata pokračovala v streľbe, až kým nebolo auto takmer roztrhané na kusy.


Telo zbojníka, ktorý bol pred štyrmi rokmi malým chuligánom mimo Dallasu takmer neznámym, našli zhrbené za volantom s revolverom v jednej ruke. Bonnie Parker zomrela s hlavou medzi kolenami. Stále zvierala samopal.

"Zabili sme Clyda a Bonnie dnes ráno o 9:15," oznámil Ted Hinton, jeden z texaských dôstojníkov, šerifskej kancelárii v Dallase. "Boli pri Čiernom jazere, úkryte, ktorý sme celé týždne sledovali."

Pred smrťou nestihli zaľúbenci ani len stlačiť spúšť a ich príbeh končí zradou známeho a brutálnym prepadom polície.

Zdroje:

https://www.thoughtco.com/bonnie-and-clyde-1779278

https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-bonnie-and-clyde

https://www.menshealth.com/entertainment/a26935533/surprising-facts-bonnie-and-clyde-criminals/

https://refresher.sk/24139-Bonnie-a-Clyde-legendarni-pribeh-zamilovane-dvojice-gangsteru

https://www.thales-ld.com/exploring-the-truth-behind-the-rumors-did-bonnie-and-clyde-give-money-to-the-poor/

https://tucson.com/thursday-may-24-1934-front-page-bonnie-and-clyde-killed-by-police/article_51c50c0e-8a3a-11ea-b331-1f1c0d1316ed.html

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: history.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies