Zhorieť na lodi v plameňoch? V americkom štáte Maine možno schvália vikingský pohreb

NETKY.SK • 30 Marec 2021, 08:58 • 2 min
Zhorieť na lodi v plameňoch? V americkom štáte Maine možno schvália vikingský pohreb

Veľmi netradičným návrhom zákona sa bude čoskoro zaoberať zákonodarný výbor.

slovakia

left justify in out

Už si niekedy uvažoval nad tým, ako bude prebiehať tvoj pohreb? Väčšina ľudí nad tým vôbec neuvažuje. A ak aj áno, častokrát sa uspokoja s klasickým cirkevným alebo civilným obradom bez akýchkoľvek veľkých ceremónií a gest. Pokiaľ však niekto sníva o veľkoleposti a túži z tohto sveta odísť s obrovskou parádou, tak v americkom štáte Maine pravdepodobne tú možnosť dostane. 

 

Portál Unilad infromoval, že predstavitelia štátu sa zaoberajú zákonom, ktorý by mal povoliť pohreby v štýle starovekých Vikingov.

 

img

 

 

Čo tak sa nechať spáliť na lodi?
 

Takéto pohreby poznáme výhradne z účebníc dejepisu, ale taktiež aj zo známeho seriálu Vikingovia. S podobnými obradmi sme sa ale mohli stretnúť aj vo viacerých iných filmoch či seriáloch. Vikingský pohrebný rituál prebieha tak, že zosnulý sa umiestni na loď v ležiacej polohe, loď sa následne spustí na vodu a lukostrelci z brehu ju zapália horiacimi šípmi. Existuje aj variang vikingského pohrebu, ktorý sa dá vykonať aj na brehu. Zosnulý sa jednoducho uloží na hranicu z dreva a zapáli sa. V minulosti šlo o mimoriadne obľúbený spôsob pohrebu, ale dnes sa s ním už nestretávame. Spopolnenie mŕtvych môžeme považovať za jedným veľmi vzdialene podobným zvykom.


img

 

 

Guvernér nesúhlasí

Zmena je veľmi blízko. Tunajšiemu zákonodarnému výboru bol doručený návrh zákona, ktorý by niektorým organizáciám povoľoval kremácie v prírode, a to práve v štýle vikingských tradícií. Kremácia by sa odohrávala na presne stanovenom mieste, pričom popol by bol predaný blízkym zosnulého, prípadne rozprášený priamo na mieste. Tento spôsob pohrebu by chcela sprostredkovať najmä spoločnosť Good Ground Great Beyond, ktorá si už zaobstarala aj vlastný pozemok. Na svojich stránkach tvrdia, že týmto krokom chcú vyjsť v ústrety všetkým, ktorí by chceli odísť zo sveta v štýle tradícií predkov severských národov. Guvernérovi Maine Michaelovi Parsonovi sa však tento návrh nepozdáva.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona