Najčastejšími obeťami obchodovania s ľuďmi sú Rómovia z osád

NETKY.SK • 14 Október 2014, 09:53 • 2 min
Najčastejšími obeťami obchodovania s ľuďmi sú Rómovia z osád

BRATISLAVA – Obeťami obchodovania s ľuďmi sa zo všetkých skupín obyvateľstva na Slovensku najčastejšie stávajú Rómovia žijúci v segregovaných osadách. Najviac ohrozenou skupinou sú mladí ľudia vo veku 16-25 rokov a muži od 25 do 35 rokov. Vyplýva to z aktuálnej štúdie organizácie Člověk v tísni Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ako informovala riaditeľka organizácie Timea Stránska, k zneužívaniu, najmä na nútené práce, dochádza najmä v krajinách, ktoré sú aj najčastejšími cieľmi migrácie Rómov. Ide o Veľkú Britániu, Českú republiku a Nemecko. "V rámci Veľkej Británie sú to predovšetkým mestá Peterborough, Sheffield, Leicester, Derby a Birmingham," spresnila Stránska.

 

Podľa zistení ľudskoprávnej organizácie sa obete obchodovania nechajú nalákať priamo v osade, pri osobnom stretnutí s páchateľmi. "Často sa stáva aj to, že obeť je naverbovaná členmi vzdialenej rodiny alebo niekým z okruhu známych," dodala Stránska. Okrem nútenej práce sú obete obchodovania s ľuďmi zneužívané na prostitúciu a žobranie. V prípade detských obetí sa objavujú najčastejšie prípady, v ktorých sú mladé rómske dievčatá nútené do prostitúcie.

 

"Zistili sme, že v rámci obchodovania s ľuďmi sa začína používať tzv. kumulované vykorisťovanie, teda, že obete sú zneužívané dvomi i tromi spôsobmi," informovala Stránska. 

 

Upozornila tiež na to, že Rómovia z vylúčených rómskych lokalít sa pre strach, nedôveru alebo slabé právne povedomie len zriedka obrátia na políciu, ak sa im stane takýto prípad. "Polícia v roku 2013 preto zistila oficiálne iba 11 takýchto trestných činov," skonštatovala Stránska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies