Nagy: Odovzdal som Ficovi list s abdikáciou na post splnomocnenca

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 14:28 • 2 min
Nagy: Odovzdal som Ficovi list s abdikáciou na post splnomocnenca

BRATISLAVA - Splnomocnenec pre menšiny László Nagy (Most - Híd) dnes odovzdal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) list, v ktorom ho požiadal, aby ho vláda uvoľnila z funkcie. Povedal to dnes pre TASR.

slovakia

left justify in out

"Uviedol som, že moje rozhodnutie sa rodilo po dôkladnom zvážení podnetu Predsedníctva Mosta - Híd, v ktorom ma vyzvali, aby som v súvislosti s hlasovaním Národnej rady (NR) SR o novele zákona o používaní jazykov národnostných menšín podal abdikáciu na funkciu splnomocnenca," vysvetlil Nagy.

Predseda Mosta - Híd Béla Bugár dnes uviedol, že Smer-SD odmietol prácu Nagya, keď v parlamente nepodporil dvojjazyčné označovanie železničných staníc v národnostných obciach. Návrh podal Most-Híd, pričom jeho predseda tvrdí, že išlo o iniciatívu, ktorú Nagy predložil Úradu vlády. "Pán Nagy vypracoval návrh, dal ho na Úrad vlády, ten tomu nebol naklonený, podali sme ho my tu v parlamente a tu bola jeho práca odmietnutá," vysvetlil. Predsedníctvo Mosta - Híd následne vyzvalo Nagya, aby sa postu splnomocnenca vzdal.

Premiér Robert Fico dnes vyhlásil, že v prípade, ak sa vládny splnomocnenec pre menšiny László Nagy rozhodne odísť z tohto postu, kabinet namiesto neho nájde kvalitného človeka, ktorý okamžite nastúpi a bude pokračovať v práci. Reagoval tak na výzvu strany Most-Híd, aby Nagy odstúpil z funkcie, keďže jeho právomoci sú len deklaratórne.

"Sme veľkorysí a moderní, pokiaľ ide o postoj vlády k národnostným menšinám. Neprijali sme, ani nezrušili žiadny zákon od apríla 2012, ktorý by narušoval status quo, ktoré sme prebrali minulý rok od vlády Ivety Radičovej," pripomenul Fico, pričom poukázal aj na novú kvalitu medzištátnych vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom.

"Je evidentné, že pán Bugár vedie vojnu s SMK," konštatoval premiér. Zároveň požiadal oba subjekty, aby ho nevťahovali do vzájomných súbojov.

Zopakoval, že zoberú na vedomie rozhodnutie Nagya. "Ak to nechcú, tak to bude robiť niekto iný. Sú aj iní ľudia, ktorí vedia jazyky národnostných menšín a ktorí sa vyznajú v danej problematike. To neznamená automaticky, že to musí byť niekto z maďarskej národnostnej menšiny, máme tu Rusínov, Čechov. Dá sa vybrať človek z hocijakej národnostnej menšiny," deklaroval Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies