Nádej na nový liek proti rakovine sa rozplynula pri testoch na pacientoch

NETKY.SK • 25 November 2010, 08:29 • 2 min
Nádej na nový liek proti rakovine sa rozplynula pri testoch na pacientoch

Nádej na nový liek proti rakovine sa rozplynula pri testoch na pacientoch

slovakia

left justify in out

img

Nádej na nový protirakovinový liek z českej dielne sa rozplynula. Testy na pacientoch ukázali, že protinádorová látka z dielne českého chemika Antonína Holého sa pre liečbu ľudí nehodí, je pre nich príliš toxická.
      "Látka bola stiahnutá z klinických testov. Ďalej sa skúma jej využitie pre veterinárne účely," citoval dnes server idnes.cz hovorkyňu Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Irenu Krumlovú.
      Práve v tomto ústave profesor Holý pred troma rokmi látku objavil.
      Počas testov na zvieratách sa látka zdala byť zázračná, nádory u psov zmizli za šesť dní, pričom liek neničil všetky bunky, ale iba tie zdravé. Pred dvoma rokmi začali látku testovať na ľuďoch, dostalo ju 25 onkologických pacientov v ČR a USA.
      "Organizmus človeka na látku reagoval inak ako organizmus psíka... Ukázalo sa, že medzera medzi aktivitou a toxicitou látky je príliš malá," konštatoval riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie Zdeněk Havlas, podľa ktorého to vedcov vôbec neprekvapilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies