Nadácia pre deti Slovenska: Nepodnetné prostredie ženie mladých k radikalizácii

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:28 • 2 min
Nadácia pre deti Slovenska: Nepodnetné prostredie ženie mladých k radikalizácii

BRATISLAVA – Mnohí mladí ľudia vyrastajú v nepodnetnom prostredí, o ich postoje sa nik nestará a rozvoj osobnosti im stagnuje. Nie je to pravidlom, no často sa to deje v sociálne slabších rodinách.

slovakia

left justify in out

Direktívna výchova nie je správna, lebo deti sú bez názorov a bez námahy sa dajú sa ovplyvniť. Môžu sa tak ľahko dostať do skupín, ktoré im podsúvajú radikalizačné postoje. Upozorňuje na to Dana Rušinová, výkonná riaditeľka Nadácie pre deti Slovenska. Takéto deti podľa nej potrebujú pomoc.

 

Nezisková organizácia podporuje prostredníctvom grantov projekty, ktoré tomu vedia zabrániť. Ide napríklad o rôzne nízkoprahové kluby. "Odborníci sa s deťmi rozprávajú o budúcnosti, možnom zamestnaní či zmysluplne trávia čas," vysvetlila Rušinová. Pracovníci spomínaných komunít s mladými debatujú aj o celospoločenských témach, vypočujú si ich problémy a chodia do terénu. "Takýmto spôsobom sa im do popredia dávajú dobré vzory," zdôraznila.

 

Spomínanú prácu s deťmi vie podporiť aj verejnosť, a to najbližší piatok (11. 11.) cez verejnú zbierku vo viac ako 170 mestách a obciach na Slovensku. Aktivita je súčasťou 18. celoročného zbierkového maratónu s názvom Hodina deťom, ktorú organizuje práve Nadácia pre deti Slovenska.

 

Dobrovoľníci budú mať pri sebe identifikačnú kartu, žlté pokladničky s hologramom a registrovaným zbierkovým číslom, ktoré potvrdzuje pravosť zbierky. Možno prispieť akoukoľvek sumou. Záujemcovia vedia prispieť aj inak, a to odoslaním prázdnej SMS na číslo 800 v hodnote štyroch eur, je to časovo neobmedzené.

 

"Z darovaných peňazí ale podporujeme aj iné iniciatívy, rôzne školy, centrá včasnej intervencie alebo komunity, kde deti v ťažkých životných situáciách nachádzajú útočisko," vysvetlila Rušinová. Nadácia takto doteraz rozdelila skoro päť miliónov eur na asi 1700 projektov pre viac ako 260.000 detí. Grant dostala tento rok i Spojená škola internátna pre slabozraké a nevidiace deti v Bratislave. Mladých s takýmto zdravotným postihnutím sa snažia integrovať do spoločnosti.

 

"Naši žiaci sa pravidelne stretávajú s inými z bežných škôl," povedal špeciálny pedagóg Marek Hlina.

Kampaň Hodina deťom bude viditeľná i v televízii či na webe. Zavŕši sa televíznym galavečerom, ktorý RTVS odvysiela 17. decembra. Hodina deťom je najstarším projektom Nadácie pre deti Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies