Nadácia Ekopolis vyhlásila jubilejný 15. ročník súťaže Strom roka

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:59 • 2 min
Nadácia Ekopolis vyhlásila jubilejný 15. ročník súťaže Strom roka

BRATISLAVA - S cieľom upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 15. ročník ankety Strom roka. Svoj obľúbený strom môžu do súťaže prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie do 30. apríla.

slovakia

left justify in out

„Vstupujeme do jubilejného 15. ročníka ankety Strom roka a ako obvykle je to príležitosť na ohliadnutie sa do minulosti. Počas celej histórie bolo do ankety nominovaných viac ako tisíc jedinečných starých stromov. Tisíc stromov je aj tisíc osobitných životných príbehov a najmenej tisíc všímavých ľudí, ktorí si uvedomujú ich cenu pre naše kultúrne a prírodné dedičstvo,“ povedal programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.   

O 12 finalistoch z prihlásených stromov rozhodne v druhej polovici mája výberová komisia, pričom ich fotografie a príbehy budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, SMS správy, na webovej stránke nadácie, aj na sociálnej sieti Facebook. Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis.

 

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2017. Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku a finančný príspevok na ošetrenie 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, tiež získajú 300 eur, môžu byť použité na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Víťazný strom postúpi do medzinárodnej súťaže Európsky strom roka, v ktorej bude zastupovať Slovensko.  

Stromom roka 2016 sa stal slovenský platan rastúci v Budatínskom parku na sútoku riek Kysuce a Váh. Park založili za vlády grófa Jána Suňoga v roku 1745, jeho hlavným záhradníkom a tvorcom bol Ján František Roder zo Sliezska. Obvod jeho kmeňa už prekročil 600 centimetrov a jeho výška dosahuje 27 metrov. V bezprostrednej blízkosti veľkého zdravého platanu rastie ďalší menší, chorý a bútľavý. Budatínsky platan sa včera umiestnil na deviatom mieste v súťaži Európsky strom roka. 

Hlavným partnerom Nadácie Ekopolis v tejto súťaži je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už po šiesty rok spevák Peter Lipa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies