Nad Irakom už krúžia americké stíhačky, zatiaľ neútočia

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 10:41 • 2 min
Nad Irakom už krúžia americké stíhačky, zatiaľ neútočia

BAGDAD - Spojené štáty vyslali do irackého vzdušného priestoru nadzvukové stíhačky typu F-18. Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej vlády informuje spravodajská stanica Fox News.

slovakia

left justify in out

Misia je riadená z lietadlovej lode USS George HW Bush, ktorá kotví v Perzskom zálive. Operáciu odsúhlasil americký prezident Barack Obama, zatiaľ má však len "prieskumné ciele" a o prípadných náletoch zatiaľ Washington nerozhodol. Americký predstaviteľ pre Fox News naznačil, že vyslanie bojových stíhačiek má mať predovšetkým odstrašujúci účinok.

 

Irak v stredu oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorí už obsadili viacero miest na severe Iraku a postupujú smerom na Bagdad. Požiadavku vzniesol iracký minister zahraničných vecí Húšjár Zíbárí. "Žiadame Spojené štáty, aby uskutočnili letecké útoky proti militantom," citovala ho panarabská televízna stanica al-Arábija. Požiadavku pre médiá potvrdil aj náčelník generálneho štábu americkej armády Martin Dempsey. 

 

Washington už niekoľko dní zvažuje formu pomoci Iraku, zapojenie pozemných síl do bojov však už predbežne vylúčil. Prezident Barack Obama má o situácii a následných krokoch rokovať s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Líder demokratov v Senáte Harry Reid sa už vyjadril, že je proti priamemu angažovaniu amerických vojakov v "občianskom konflikte v Iraku".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies