Nad diaľnicou D2 postavia zelený most pre zver za 5,98 milióna eur

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 16:14 • 2 min
Nad diaľnicou D2 postavia zelený most pre zver za 5,98 milióna eur

BRATISLAVA - Na diaľnici D2 pri Moravskom Svätom Jáne pribudne takzvaný ekodukt čiže zelený most, ktorý bude slúžiť na migráciu zveri. Pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) ho vybuduje združenie firiem ZIPP – TUBAU, ktoré zvíťazilo v súťaži diaľničiarov.

slovakia

left justify in out

Cena za zákazku je vo výške 5,98 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Pri vyhlasovaní tendra odhadovali diaľničiari náklady na výstavbu mosta v hodnote 9,51 milióna eur bez DPH.
     

Ekodukt sa bude nachádzať v úseku D2 medzi križovatkami Kúty a Malacky. Jeho úlohou bude zachovať migračné trasy pre zver v rámci Alpsko-karpatského koridoru. Na povrchu mosta sa vysadia nízke stromy a kríky. V čelách bude vybudovaná protihluková clona slúžiaca aj ako ochrana proti oslneniu zveri.
     

Na slovenských cestách tak podľa NDS onedlho pribudnú tri biokoridory. Okrem zeleného mosta na diaľnici D2 to budú ešte aj dva ekodukty na diaľnici D1. Jeden v úseku Mengusovce – Jánovce a druhý v časti Važec – Mengusovce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies