Nacistický politik a diktátor Adolf Hitler sa narodil pred 125 rokmi

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 10:48 • 2 min
Nacistický politik a diktátor Adolf Hitler sa narodil pred 125 rokmi

BRAUNAU AM INN - Adolf Hitler bol nemecký nacistický politik a vodca. Od narodenia tohto diktátora, ktorý má na svedomí obrovské tragédie, uplynie v nedeľu 20. apríla 125 rokov.

slovakia

left justify in out

V Nemecku založil Národno-socialistickú nemeckú robotnícku stranu. V roku 1932 sa stal kancelárom. Vo svojich rukách spojil neobmedzenú moc a nastolil fašistickú diktatúru. Začal s vyzbrojovaním krajiny. Potláčal akúkoľvek opozíciu. Pre svojich ideologických a "rasových nepriateľov" prikázal zriadiť koncentračné a vyhladzovacie tábory.
      

Agresívnou politikou voči okolitým krajinám vyvolal v Európe druhú svetovú vojnu. Bol inšpirátorom a hlavným organizátorom masového vyvražďovania obyvateľstva a vojnových zajatcov v okupovaných krajinách. Za nepriateľov Nemecka považoval najmä Židov, Rómov, Slovanov, homosexuálov, zdravotne postihnutých, ale aj politických oponentov.
      

Adolf Hitler sa narodil 20. apríla 1889 v rakúskej obci Braunau Am Inn. V prvej svetovej vojne sa prihlásil ako dobrovoľník 16. bavorskému pluku. Skoro celú vojnu strávil ako pešia spojka na západnom fronte.
      

Krátko pred dobytím svojho bunkru blízko Reichstagu v nemeckom Berlíne spáchal so svojou manželkou Evou Braunovou 30. apríla 1945 samovraždu. Dožil sa 56 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies