Náborové plány firiem na Slovensku na prvý kvartál budúceho roka sú optimistické

NETKY.SK • 14 December 2017, 06:00 • 2 min
Náborové plány firiem na Slovensku na prvý kvartál budúceho roka sú optimistické

BRATISLAVA - Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na prvý štvrťrok budúceho roka sú naďalej optimistické. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 751 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v januári až marci budúceho roka očakáva 14 % opýtaných zamestnávateľov, 5 % oslovených firiem ich pokles. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom tohto roka sa tzv. čistý index trhu práce na Slovensku zlepšil o dva percentuálne body, medziročne stúpol taktiež o dva percentuálne body.

slovakia

left justify in out

Žiadne zmeny v počte pracovných síl v prvom štvrťroku budúceho roka nepredpokladá 76 % zamestnávateľov, 5 % zamestnávateľov sa k náborovým plánom nevedelo vyjadriť. "Slovenskí zamestnávatelia sú veľmi optimistickí, potrebujú ďalších a ďalších zamestnancov a otázka je, kde ich Slovensko bude brať,“ uviedla na stredajšej tlačovej besede generálna riaditeľka spoločnosti Manpower Group pre Českú republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Zamestnávatelia v siedmich z desiatich odvetví očakávajú v prvom štvrťroku budúceho roka zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási spracovateľský priemysel, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 20 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Negatívne sú vyhliadky v odvetví poľnohospodárstva, poľovníctva, lesníctva a rybolovu. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, desať percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prepúšťaním zamestnancov.

Najoptimistickejšie náborové plány na prvý kvartál budúceho roka majú veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami. Nárast počtu zamestnancov predpokladá 34 % veľkých firiem, kým znižovanie stavu pracovnej sily avizujú 3 % veľkých spoločností. Optimistickí sú však aj zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 50 do 249, keďže 16 % z nich chce počet zamestnancov zvýšiť a 4 % firiem plánujú počet zamestnancov znižovať. Pozitívny index trhu práce vykázali aj firmy s 10 až 49 zamestnancami. V tejto kategórii chce 9 % firiem stav pracovnej sily zvýšiť a 5 % spoločností plánujú počet zamestnancov znížiť. Podniky s 10 až 49 zamestnancami však vykázali negatívne očakávania, keďže 4 % firiem rátajú s plánovaným náborom zamestnancov a 6 % spoločností avizuje prepúšťanie zamestnancov.

Zamestnávatelia sú pri výhľade na prvý štvrťrok budúceho roka optimistickí vo všetkých regiónoch na Slovensku. Vedie Bratislava, kde je o 16 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Na západnom Slovensku je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov o 12 percentuálnych bodov vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov. Na strednom Slovensku v prvom štvrťroku budúceho roka plánuje prijímať zamestnancov o 7 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ako chce stav zamestnancov znižovať. Na východnom Slovensku je o 4 percentuálne body viac zamestnávateľov s očakávaným nárastom počtu zamestnancov ako zamestnávateľov, ktorí avizujú znižovanie stavu pracovnej sily.

Prieskum "Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroka. Na prvý kvartál budúceho roka bola oslovená reprezentatívna vzorka 751 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca marca 2018 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?"

Spoločnosť Manpower Group poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako dvetisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal, a ktorí pracujú u jeho klientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies