Na Zem smeruje prúd častíc z veľkej slnečnej erupcie

NETKY.SK • 8 Marec 2012, 07:48 • 2 min
Na Zem smeruje prúd častíc z veľkej slnečnej erupcie

Na Zem smeruje prúd častíc z veľkej slnečnej erupcie

slovakia

left justify in out

img

Na Slnku došlo k najväčšej erupcii za ostatných päť rokov, ktorá by mohla narušiť fungovanie pozemských energetických rozvodných sietí, lokalizačného systému GPS či spôsobiť problémy v leteckej doprave. 
      Výbuch k slnečnej atmosfére zaznamenali v noci nadnes a ním vyprodukovaný prúd vysoko energetických častíc by mal doraziť k Zemi vo štvrtok okolo poludnia (13.00 h SEČ). Solárna búrka by mala trvať do piatku rána, ale vedci nevylučujú ďalšie následné erupcie. 
      "Môže nás to trochu potriasť," uviedol Alex Young, fyzik NASA zaoberajúci sa výskumom Slnka. Zdôraznil však, že súčasnú erupciu nemožno ani zďaleka označiť za supermasívnu solárnu búrku.
      Intenzívne elektromagnetické žiarenie vytvorené výbuchom môže na Zemi spôsobiť širokú škálu problémov. Energetické spoločnosti po celom svete sa pripravujú na potenciálne výpadky dodávok elektrickej energie. Či k nim dôjde, bude závisieť od načasovania a rýchlosti prúdu častíc.
      Solárna búrka tiež môže znížiť presnosť globálneho lokalizačného systému GPS a spôsobiť jeho výpadky. Nedajú sa vylúčiť ani problémy s komunikačnými zariadeniami a satelitmi.
      Zvýšené množstvo častíc slnečného vetra okolo severného a južného pólu Zeme môže predstavovať riziko pre leteckú dopravu v ich okolí. Niektoré letecké spoločnosti už presmerovali lety na iné trasy a ďalšie tak zrejme urobia vo štvrtok. 
      Pozitívnym estetickým aspektom slnečnej búrky bude lepšia pozorovateľnosť polárnej žiary aj v oblastiach vzdialenejších od zemských pólov, uviedla agentúra AP. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies