Na základnej škole vznikla učebňa so 117-ročným oltárom zo zaniknutého kláštora Školských bratov

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Na základnej škole vznikla učebňa so 117-ročným oltárom zo zaniknutého kláštora Školských bratov

NITRA – Drevený 117-ročný oltár z kaplnky zaniknutej rehole Školských bratov v Bojnej neďaleko Topoľčian bude súčasťou novej učebne miestnej základnej školy.

slovakia

left justify in out

Rehoľu, ktorá sa venovala výlučne výučbe, rozpustili komunisti. Zachránený drevený oltár z kaplnky kláštora putoval po rôznych miestach a napokon skončil v zabudnutých skladových priestoroch. V roku 2011 sa ho obci Bojná podarilo uložiť v kultúrnom dome. Teraz sa po rokoch znova vracia do školského zariadenia.

 

Novú učebňu náboženstva s dreveným oltárom otvorili včera večer. Otvorenie sprevádzal koncert pri príležitosti sviatku zakladateľa rehole Školských bratov svätého Jána de La Salle v klubovni Základnej školy v Bojnej.

Štúdium u Školských bratov v Bojnej absolvoval aj organizátor a významný predstaviteľ Slovenského národného povstania generál Ján Golián. Zriadením učebne chce obec podľa slov starostu Jozefa Stankovského zachovať odkaz Školských bratov. „Pečať, ktorú bratia vtlačili našej obci, je i po toľkých rokoch stále viditeľná a my sa ju snažíme s úctou zachovať i pre naše pokolenia. Pretože odkaz Školských bratov a ich zakladateľa svätého Jána de La Salle ostane navždy súčasťou našej histórie, a teda aj nás samotných,“ povedal Stankovský.

Rehoľa Školských bratov pôsobila v Bojnej od roku 1901. Z chátrajúcej budovy bývalej vojenskej nemocnice vybudovala Výchovný ústav pre chlapcov sv. Jána de La Salle spolu s kaplnkou, v ktorej bol drevený oltár. Ako informoval Andrej Golský z referátu kultúry obce Bojná, bratia získavali zo zahraničia množstvo učebných pomôcok, zriadili tu rôzne učebne, kresliarne, hudobnú sálu i telocvičňu, ktorá slúžila aj ako divadelná sála s pódiom. Škola bola vybavená lepšie ako ktorékoľvek gymnázium alebo meštianska škola v Uhorsku či neskôr v Československu. Po druhej svetovej vojne a zmene politických pomerov znamenala noc z 3. na 4. mája 1950 zánik Školských bratov v Bojnej. Vtrhli sem bezpečnostné zložky, ktoré odvliekli 25 členov rehole. Rehoľníkov presúvali po iných kláštoroch alebo umiestnili do pracovných táborov, v ktorých mnohí kruté zaobchádzanie neprežili. Nikto z rehole Školských bratov sa už do školy nevrátil, kláštor v Bojnej zrúcali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies