Na Ukrajine to opäť vrie: Rusko poslalo ďalšie stovky vojakov na pomoc separatistom, tvrdí Kyjev

NETKY.SK • 20 Január 2015, 06:38 • 2 min
Na Ukrajine to opäť vrie: Rusko poslalo ďalšie stovky vojakov na pomoc separatistom, tvrdí Kyjev

KYJEV/DONECK - Vláda v Kyjeve obvinila dnes Rusko, že vyslala ďalšie stovky vojakov na pomoc separatistom na východe Ukrajiny, kde sa počas víkendu obnovili intenzívne boje. Informovala o tom agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povstalci v Doneckej oblasti zase obvinili ukrajinskú armádu z ťažkého ostreľovania mesta Horlivka, pri ktorom v nedeľu zahynulo vyše 30 civilistov vrátane detí. 
      

Lietadlá ukrajinského letectva údajne zhadzovali 500-kilogramové bomby FAB-500 do husto obývaných štvrtí mesta. Pri bombardovaní vznikli veľké škody na infraštruktúre a obytných budovách, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na predstaviteľa vedenia samozvanej Doneckej ľudovej republiky.
      

Kyjev podľa DPA obviňuje separatistov z toho, že zámerne zapríčiňujú obete z radov civilistov tým, že umiestňujú svoje raketové systémy Grad v obývaných oblastiach. 
      

Ťažké delostrelecké boje hlásili dnes z prístavného mesta Mariupol na pobreží Azovského mora, ktoré kontroluje ukrajinská armáda. Podľa správ médií pri nich prišli o život štyria ukrajinskí vojaci.  V hlavnej bašte povstalcov v meste Doneck pokračovali dnes prudké boje v okolí miestneho letiska. Jedna zo striel odpálených ukrajinskou armádou podľa separatistov zasiahla nemocnicu v Donecku, pričom utrpel zranenia jeden lekár a piati pacienti. Výbuch rozbil okná na dvoch poschodia budovy a poškodil jej vykurovací systém. 
      

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko oznámil, že za posledných 24 hodín padli traja ukrajinskí vojaci a 66 utrpelo zranenia. Lysenko tiež vyhlásil, že na Ukrajinu prešli dva prápory ruských vojakov, ktorí majú posilniť jednotky separatistov. Odvolal sa pritom na informácie tajných služieb. Ruská strana zatiaľ na tvrdenie nereagovala, doposiaľ však všetky podobné obvinenia popierala. 
      

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes hovoril o pokračujúcich dodávkach zbraní z Ruska pre východoukrajinských separatistov. Podľa jeho slov ide o tanky, húfnice, systémy Grad, Smerč a Buk, ako aj rádioelektronické monitorovacie stanice, uviedla agentúra Reuters. 
      

Intenzívne boje na východe Ukrajiny sa obnovili po tom, ako sa proruskí vzbúrenci pokúsili minulý týždeň dobiť donecké letisko. Dnes obe znepriatelené strany vyhlásili, že kontrolujú tamojší zničený letiskový terminál. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies