Na ukončenie klietkových chovov zvierat vyzvalo Európsku komisiu 140 vedcov

NETKY.SK • 25 Február 2021, 8:59 • 2 min
Na ukončenie klietkových chovov zvierat vyzvalo Európsku komisiu 140 vedcov

Európska únia - Vznikla kampaň, ktorá vyzýva k zastaveniu klietkového chovu zvierat. Pod projekt sa podpísalo 1,4 milióna obyvateľov Európskej únie, 170 organizácií a 140 vedcov.

slovakia

left justify in out

Sloboda zvierat uviedla v tlačovej správe, 140 vedcov vyzvalo Európsku komisiu na ukončenie klietkových chovov. Vedci zaslali Európskej komisii list, v ktorom vyzývajú na postupné ukončenie klietkových chovov.

 

img

 

Medzi odborníkmi a odborníčkami, ktorí dokument podpísali, je etologička a ochrankyňa prírody Jane Goodall, ktorá je aj Poslom mieru OSN a zakladateľkou Jane Goodall Institute.

 

Zmluva o fungovaní Európskej únie uznáva zvieratá ako cítiace bytosti,  no napriek tomu je v klietkach po celej Európe väznených viac ako 300 miliónov prasiat, sliepok, králikov, husí, kačíc, prepelíc a teliat.

 

img

 

Väčšina klietok je úplne holých, zvieratá sú v nich stiesnené a nemôžu sa voľne pohybovať, často ani zmeniť polohu, vystrieť si končatiny či roztiahnuť krídla. Vedci žiadajú, aby boli klietkové chovy nahradené inými, ohľaduplnejšími alternatívami.

 

 

Kampaň Koniec doby klietkovej

 

Pod tento projekt sa podpísalo 1,4 milióna obyvateľov Európskej únie, či 170 európskych organizácií. Kampaň podporujú aj mnohí europoslanci.

„Sme hrdí na to, že máme na svojej strane svetoznámu doktorku, biologičku Jane Goodall a ďalších vedcov a vedkýň aj zo Slovenska, ktorí si želajú ukončenie klietkových chovov. Často totiž počúvame, že naša požiadavka nie je vedecky podložená,” uviedla kampaňová koordinátorka organizácie Silvia Čaňová.

Z 1,4 milióna obyvateľov Európskej únie, sa pod iniciatívu podpísalo takmer 30-tisíc ľudí zo Slovenska. Medzi vedcami, ktorí sa spoločne podpísali pod list pre Európsku komisiu, bolo aj 15 odborníkov a odborníčok zo Slovenska.

 

 

Výzva pre Hard Rock Café 

 

Hard Rock Café je reťazec tematických reštaurácií, ktoré založili v roku 1971 Isaac Tigrett a Peter Morton v Londýne. V roku 1979 začala kaviareň pokrývať svoje múry rokenrolovým memorabílií, tradíciou, ktorá sa rozšírila aj na ďalších členov reťazca. Vo svojej sieti podnikov využívajú vajcia z klietkových chovov.

 

img

 

Klietky v ktorých sliepky žijú sú tak malé a preplnené, že v nich sliepky nemôžu vykonávať žiadne svoje prirodzené alebo inštinktívne správanie. Časti ich tiel sa často zachytia medzi mrežami klietky, čo končí poraneniami až zlomeninami kostí, deformitami a výraznou stratou peria.

 

img

 

Niektoré sliepky sú natoľko vyčerpané, že sa nedokážu pohybovať a tak končia udupané na smrť svojimi spoločníčkami. Bez zavedenia jednotnej politiky dobrých životných podmienok zvierat pre všetky z jej lokalít, je firma Hard Rock spoluúčastníkom zneužívania a zlého zaobchádzania s nosnicami na svojich trhoch po celom svete.

 

img

 

Do dnešného dňa nemá Hard Rock zverejnenú žiadnu politiku o dobrých životných podmienkach zvierat v nijakej zo svojich prevádzok na celom svete.

 

Celosvetová koalícia Open Wing Alliance spustila 23. februára globálnu kampaň zameranú na ukončenie používania klietkových vajec v spoločnosti Hard Rock International.

 

img

 

Prelomová kampaň vedená viac ako 75 hlavnými organizáciami na ochranu zvierat, ktorej súčasťou je aj slovenské združenie Humánny pokrok, nalieha na reštauračnú, kasínovú a hotelovú spoločnosť, aby vylúčila kruté klietky zo svojho dodávateľského reťazca a zaviazala sa, že na svojich 217 prevádzkach po celom svete zabezpečí dodávku vajec výhradne z bezklietkových chovov.  

 

Článok s podobnou tématikou: Zachráň psíka z útulku adopciou. Funguje to online



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona