Bratislava je nespokojná so sčítaním obyvateľov

NETKY.SK • 21 December 2021, 16:56 • 2 min
Bratislava je nespokojná so sčítaním obyvateľov

BRATISLAVA – Mesto Bratislava a bratislavské mestské časti nie sú spokojné s prvými zverejnenými údajmi z tohtoročného sčítania obyvateľov. Bratislavské samosprávy tvrdia, že im Štatistický úrad (ŠÚ) SR priznal o zhruba 20 000 obyvateľov menej, ako evidujú. Znamenalo by to výpadok miliónov eur. Primátor Bratislavy Matúš Vallo a bratislavskí starostovia preto v utorok spoločne požiadali ŠÚ SR, aby rozdiel hodnoverne vysvetlil. Na základe odpovede zvážia ďalšie kroky.

slovakia

left justify in out

 „Žiadame, aby ŠÚ zverejnil podrobnú metodiku spracovania údajov za Bratislavu a poskytol bratislavským mestským častiam zoznamy zarátaných i nezarátaných obyvateľov do finálneho čísla počtu obyvateľov s trvalým pobytom,“ vyhlásil Matúš Vallo. Primátor i starostovia deklarujú, že v Bratislave na trvalý pobyt žije dlhodobo viac ľudí, ako jej pri tohtoročnom sčítaní priznali. ŠÚ v rámci piatich bratislavských okresov narátal 475 503 obyvateľov hlavného mesta. To je však podľa zástupcov bratislavských samospráv zhruba o 20 000 obyvateľov menej. „V Bratislave žije viac ako 500 000 ľudí. Rátame s tým, že hlavné mesto obsluhuje zhruba 600 000 ľudí, ktorí tu žijú. Okolo 100 000 ľudí hrubým odhadom tu nemá trvalý pobyt,“ podotkol.

 

img

 

Korektné sčítanie obyvateľov je podľa neho dôležité pre financovanie Bratislavy. V minulosti sa totiž mesto i mestské časti sťažovali, že Bratislavu ukrátili o financie pri sčítaní obyvateľov v roku 2011. V rámci tohtoročného sčítania sa to snažil primátor a starostovia zmeniť aj masívnou kampaňou. Väčší počet Bratislavčanov podľa Valla uvádzali aj odhady vládnych analytikov, bratislavských samospráv i samotného ŠÚ SR. „Vieme, že trvalý pobyt ľudí, ktorí žijú v Bratislave, je tesne pod 500 000, ak nie už na tejto hranici. Údaje sú pre bratislavský región dôležité aj pre nárok na využitie eurofondov,“ poznamenal.

 

Ján Hrčka, starosta Petržalky, počtom obyvateľov najväčšej bratislavskej mestskej časti, uviedol, že Bratislava a jej mestské časti chcú, aby bolo finálne číslo sčítaných obyvateľov čo najpresnejšie. „Pretože od tohto čísla sa na najbližších desať rokov bude odvíjať financovanie. Ak ŠÚ neprizná 15 000 až 20 000 obyvateľov naviac, kde sme presvedčení, že tu sú, bude to pre Bratislavu znamenať menej zhruba päť miliónov eur ročne. Za desať rokov menej o 50 miliónov eur. To nie je sranda,“ skonštatoval. Deklaroval, že vedia na rodné číslo preukázať, že konkrétni obyvatelia v Bratislave sú, avšak ŠÚ ich pri spočítavaní neuznal.

 

Hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder pre TASR uviedla, že v decembri ŠÚ zverejnil údaje o počte obyvateľov do úrovne okresov. Tieto údaje sú k dispozícii na stránke www.scitanie.sk. „Štatistický úrad bude údaje o počte obyvateľov v obciach, a teda aj mestských častiach Bratislavy, publikovať v januári 2022. Samozrejme po zverejnení údajov budeme informovať o použitej a medzinárodne platnej metóde sčítania, vysvetľovať a komunikovať s obcami,“ uviedla.

 

Možno vás zaujme: Zverejnili oficiálne výsledky sčítania obyvateľov Slovenska!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies