Na trase v doline Zeleného plesa sa už turisti prejdú po novom moste

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Na trase v doline Zeleného plesa sa už turisti prejdú po novom moste

VYSOKÉ TATRY - Na červeno a žlto značenom turistickom chodníku v bezprostrednej blízkosti vyhľadávanej chaty vo Vysokých Tatrách sa už turisti prejdú po novom pozinkovanom železnom moste. Trasa v doline Zeleného plesa je tak od uplynulého víkendu prístupná bez obmedzení.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) s tým, že osadiť moderné premostenie aj s drevenými zábranami sa podarilo minulý týždeň.

 

"Pre návštevníkov parku to prináša bezproblémový prechod na úseku žltej i červenej značky vedľa Chaty pri Zelenom plese. Prakticky to znamená, že turista, ktorý prichádza z Veľkej Svišťovky a plánuje pokračovať na chatu, ušetrí oproti obmedzeniu pre most v rekonštrukcii zhruba desať minút pešej chôdze," uvádzajú ochranári.

 

Pôvodný drevený most už nespĺňal bezpečnostné štandardy, pracovníci Správy TANAP-u ho preto vlani na jeseň odstránili a vyznačili v teréne obchádzku, ktorá turistov presmerovala na tzv. zimnú cestu. Po všetkých prípravných prácach a vďaka priaznivému počasiu sa v týchto dňoch podarilo kompletne osadiť 16 metrov dlhý a 1,2 metra široký pozinkovaný železný most s typizovaným roštom. Odstránili aj tabule signalizujúce obmedzenia v doline. Správa TANAP-u stavila tentoraz na trvácnosť materiálu.

 

Vedúci ochranného obvodu Tatranské Matliare Pavol Spiztkopf objasnil, že drevený mostík v náročných podmienkach vydrží maximálne päť až šesť rokov. "Navyše, je to ďaleko, všetok materiál treba vyvážať. Náklady na drevený most by sa v súčasnosti vyšplhali takmer na 2000 eur. Za železný variant sme zaplatili 10.000 eur vrátane prípravných prác, ako betónovanie pätiek či vývoz mosta. Tento by však mal slúžiť ďalších 20 až 30 rokov, možno aj viac," skonštatoval Spitzkopf. Dodal, že výmenu v pravidelných päťročniciach si budú žiadať už len drevené zábrany na moste. Správa TANAP-u nový most financovala vďaka nadácii jednej z bánk a z vlastných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: FB Tatranský národný park
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies