Na svetových trhoch s drahými kameňmi sa rozmohli falošné diamanty

NETKY.SK • 16 Júl 2012, 12:31 • 2 min
Na svetových trhoch s drahými kameňmi sa rozmohli falošné diamanty

Na svetových trhoch s drahými kameňmi sa rozmohli falošné diamanty - Svet Na svetových trhoch s drahými kameňmi sa podľa odborníkov začínajú rozmáhať falošné diamanty. Najnovšie boli v Belgicku, Indii a Číne zaznamenané neúspešné pokusy o certifikáciu veľ

slovakia

left justify in out

img

Na svetových trhoch s drahými kameňmi sa podľa odborníkov začínajú rozmáhať falošné diamanty. Najnovšie boli v Belgicku, Indii a Číne zaznamenané neúspešné pokusy o certifikáciu veľmi kvalitne umelo vyhotovených diamantov.
      "Falošné diamanty môžu dosahovať podľa posledných odhadov podiel viac než 5 % trhu," opísal Martin Mikuš zo Slovenského gemologického inštitútu (SGI). Takáto vznikajúca "epidémia" šírenia umelých diamantov ohrozuje podľa jeho slov dôveryhodnosť celého obchodu s týmito vzácnymi kameňmi. Podľa odborníkov má totiž pravý prírodný diamant tri až päťkrát vyššiu hodnotu než syntetický.
      "Narastajúci dopyt po prírodných diamantoch zvyšuje snahy ponúkať syntetické ako pravé," doplnil Mikuš. Laik a ani bežný obchodník či klenotník však spravidla podľa neho sám nevie pravosť diamantu dostatočne overiť.
      "Diamant hodnoverne overia po celom svete rozmiestnené laboratóriá gemologických inštitútov," dodal Mikuš. O pravosti diamantu a vlastnostiach sa potom vydáva jednotným spôsobom vyhotovené osvedčenie - certifikát.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies